От АБВ са притеснени, че се неглижира ядрената енергетика. Лидерът на партията Константин Проданов е категоричен, че трябва да се питат нашите учени за бъдещите проекти.
Той изказа задоволство от констатациите в доклада на БАН за жиснеспособността на проекта АЕЦ "Белене". Неглижира се проблемът, не се действа по изводите от доклада, смята Проданов.

Дори и в най-лошия сценарий проектът (за АЕЦ "Белене" - б.р.) е жизнеспособен, смята лидерът на АБВ. Към 2030 година ще останем без въглищни централи, а нямаме базови мощности, предупреди Константин Проданов.

Мнението му е, че възстановяемите енергийни източници (ВЕИ-та) не са алтернатива за енергийните нужди на страната.

Теменужка Петкова призна, че без "Росатом" не правим нищо по АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова призна, че без "Росатом" не правим нищо по АЕЦ "Белене"

Най-лошият вариант за оборудването - да не правим нищо

Няма за кога да отлагаме, предупреди лидерът на АБВ и посочи, че ако започнем да строим сега, поне седем години ще минат до въвеждане в експлоатация на новите мощности. "Ние сме за нови мощности", посочи Проданов.

Около 4 милиарда лева вече са инвестирани в проекта и затова не трябва той да остава като "паметник на управленската немощ", както се изрази той.

За Трайков АЕЦ "Белене" е един нежизнеспособен проект

За Трайков АЕЦ "Белене" е един нежизнеспособен проект

Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене", смята бившият министър на икономиката

Ако се забавим с година-две, Турция ще продава ток на България, недоволен е лидерът на АБВ. Според него e лошо енергийната ни сигурност да е в ръцете на Ердоган.

Партията иска проектът да се реализира с държавно участие. Възможният вариант е чрез създаване на смесено дружество на държавата и инвеститора. Изключително наложително е този проект да се случи, настоя още Константин Проданов.

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова иска разрешение на БЕХ за публичност

Той е притеснен от евентуална амортизация на оборудването на централата. Има велики сили, които не искат България да е ядрена сила, смята лидерът на АБВ. Най-голям интерес от това да я няма АЕЦ "Белене", има Турция, според Константин Проданов.