До края на месеца окончателният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" ще бъде факт. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова. Досега енергийното министерство е работило по междинния доклад на БАН. Петкова разкри, че БАН предвижда през 2035 да има дефицит на мощности.

Петкова коментира в кулоарите на парламента изказването на "Росатом", че те са готови да строят АЕЦ "Белене" с думите: "Ние винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и този ресурс, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрия начин." Министър Петкова обясни, че не се изключва нито един вариант.

От "Росатом" са готови да работят за АЕЦ "Белене"

От "Росатом" са готови да работят за АЕЦ "Белене"

Увеличаването на ВЕИ-тата не означавало по-голяма ефективност, смята Вадим Титов

Министър Петкова припомни, че предстои да се проведе процедура за опит за приватизация на тази проектна компания или да се търси стратегически инвеститор, който да може да участва в реализацията на този проект.

Петкова беше категорична, че държавата няма ресурс, за да завърши такъв проект. "Съответно трябва да търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опитаме да реализираме това оборудване", обясни теменужка Петкова.

По думите й нови обстоятелства по отношение на оборудването за АЕЦ "Белене" няма.

Петкова припомни, че в събота е направи инспекция на площадката на АЕЦ "Белене", за да се провери как се съхранява част от оборудването.

Теменужка Петкова инспектира оборудването за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова инспектира оборудването за АЕЦ "Белене"

Петкова ще посети площадката, изградена за проекта АЕЦ "Белене"

По думите й се очаква до края на тази година да пристигне и следващата част от оборудването. Петкова заяви, че тогава ще покани журналисти на инспекция.

От думите на Петкова стана ясно, че е в ход обществена поръчка, свързана с изграждането на конструкции, които да гарантират съхраняването според инструкциите на заводите производители.

Припомняме, на 11 октомври енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България трябва да подпише с Русия нов договор за оборудването на АЕЦ "Белене", но не бяха споменати конкретни параметри на подобно споразумение.

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Площадката е на сеизмологично опасно място, припомнят извънпарламентарни сили

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени.

Същият ден премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".