Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети площадката, изградена за проекта АЕЦ "Белене".

Ще бъде инспектиран начинът и условията на съхранение на доставеното оборудване. Проверката ще започне около 15 и 30 часа, съобщават от Министерство на енергетиката.

Припомняме, България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Компанията-доставчик на оборудването за втората атомна централа трябва да го консервира преди да го достави. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената
Обновена

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената

Проверяват централите за т. нар. "студен резерв"

Припомняме, Румен Овчаров коментира, че оборудване за повече от 1 млрд. лв., което България закупи за изграждането на АЕЦ "Белене", се превръща в метал за скрап.

Според него оборудването, за което страната ни заплати 620 млн. евро, се съхранява при абсурдни условия и имало възможност някои от частите да се окажат абсолютно негодни за инсталиране в ядрена централа. Овчаров показа снимки, свидетелстващи, че части дори от активната зона на реактора се намират под открито небе. По думите му част от оборудването е от неръждаема стомана, но повечето от частите могат да ръждясат.

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Делян Добрев манипулирал данни за нуждата от повече електроблокове у нас