От "Росатом" потвърдиха готовността си да работят по проекта "Белене". Това стана ясно от думите на директора на европейската част на компанията Вадим Титов, който участва в конференция за устойчивостта на атомната енергия в България, съобщи БНР.

Титов припомни, че "Росатом" имат различни договори с България, свързани с АЕЦ "Козлодуй" - като доставка на гориво и работата по удължаване на живота на 5-и и 6-и блок.
Той е категоричен, че руската компания би участвала и в проекта "Белене", като се вземат предвид настоящите отлични отношения, допълни той.

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Площадката е на сеизмологично опасно място, припомнят извънпарламентарни сили

Според Вадим Титов, атомната енергия има много добро бъдеще. Според него увеличаване на броя на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ-та) не означава по-голяма ефективност. То би увеличило допълнителните разходи за потребителите, но ВЕИ не трябва да бъдат изключвани от енергийния микс.

Делът на възобновяемите източници - вятърни и слънчеви, не трябва да надвишава 40%, защото в противен случай не може да се гарантира устойчивост на енергийната система, каза Вадим Титов от "Росатом". Той се позова на доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Припомняме, на 11 октомври енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България трябва да подпише с Русия нов договор за оборудването на АЕЦ "Белене", но не бяха споменати конкретни параметри на подобно споразумение. Според Теменужка Петкова не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени.

Същият ден премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".