Към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" може да подаде необходимите документи в Агенцията за ядрено регулиране за подновяване на лицензията за експлоатация на Пети енергоблок за нов 10-годишен срок.

Това е становището на "Росатом", договорено с българската страна на днешните консултации в АЕЦ "Козлодуй", с участието на енергийния министър Петкова.

Иначе общото заключение на руската компания е, че системите на 5 блок могат безопасно да се експлоатират до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики.

Резултатите от дейностите (30 години допълнителна експлоатация) за Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" съответстват на резултатите, получени при удължаването на срока на експлоатация на руските АЕЦ, се казва в становището на Росатом.

"Заедно с партньорите от Росатом завършихме успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" произвеждат 33% от енергията в страната, продължаването на тяхната работа е един от приоритетите в енергийния отрасъл за настоящето правителство", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта.

Протоколът подписаха генералният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и генералният директор на АО "Русатом Сервис" Евгений Салков.

Изготвеният от консорциума анализ ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока.
Крайният срок за подаване на документите бе началото на месец ноември 2016 г.