От площадката на спряната АЕЦ "Белене" лидерът на БСП Станишев опроверга управляващите в опитите им да прехвърлят вината за скока на тока към предишното правителство.

По думите му ГЕРБ лъжат, защото големият бум на подписване на договори за възобновяеми енергийни източници се случва през 2010г. и 2011г.

Станишев обясни, че към средата на 2009г. от фотоволтаици има изградени мощности едва 20 мегавата, а сега се говори за 12 000 мегавата.

Шоковото увеличение на цената на тока е пряко следствие от политиката на ГЕРБ, подчерта Станишев по време на протестния митинг на територията на АЕЦ Белене.

Ексминистърът на икономиката Румен Овчаров също потвърди, че големият бум на договори за ВЕИ започва от 2010г. „Тогава започна да се раздува балонът. Бойко Борисов беше един от големите надувачи на този балон", изтъкна Овчаров, припомняйки че Борисов е открил завод за фотоволтаични панели в Силистра.

Този пример беше последван от всички близки до ГЕРБ. Всички приятели и братовчеди на хората от ГЕРБ подписваха договори", заяви Овчаров.

Той обаче обяснява, че големият проблем всъщност не е зелената енергия, а спасяването на НЕК, която е във фалит. Депутатът изтъкна, че само за първите три месеци на настоящата година загубите на компанията са над 200 млн.лв. и тя трябва да плаща неустойките по Белене. „Вместо да имаме работещ реактор, управляващите събират пари да плащат неустойките по Белене", добави Овчаров.

По темата за Белене БСП лидерът заяви, че „неслчайно страхливците от ГЕРБ забраниха на медиите да влязат на площадката, за да не може да бъде опровергана лъжата за гьола".

Не искат да пуснат вас, медиите, на площадката и да видите какво е направено там. Няма никакъв гьол, има две подготвени площадки за строителство на два реактора, изтъкна бившият премиер.

В късния следобед от Министерството на икономиката съобщиха, че по разпореждане на премиера Борисов е даден достъп до площадката на "Белене". По-рано такъв бе отказан на БСП и медиите под претекст, че НЕК извършвала технологични операции

Той напомни, че ако не е било решението на правителството, вече е могло да започва реално строителство на централата, след като площадката вече е подготвена.

Сергей Станишев съобщи още, че подписката за референдум набира скорост, като вече са я подкрепили 250 000 българи. „Все повече хора искат да използват правото си да се произнесат по такъв важен въпрос, който засяга цената на тока, бъдещето на българската атомна енергетика. За първи път от 23 години има шанс да се вземе решение не зад гърба на хората, а да има широка обществена дискусия и гражданите да определят бъдещето на България", заяви Станишев.

Румен Овчаров пък коментира кой решава за ядрената енергетика днес - „експертът по всичко Бойко Борисов, експертът по нищо Делян Добрев, незнайно какъв експерт Валентин Николов и шефът на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй, чиято дипломна работа е за местообитанието на кралския орел в България. Може ли тези некадърници да решават стратегически въпроси, а българите да нямат право", отбеляза депутатът.

По думите му, Валентин Николов (шефът на АЕЦ Козлодуй, б.р.) е издал заповед, с която е делегирал всички правомощия по работата на централата на досегашния й директор, а за себе си е запазил две права - обществените поръчки и търговията с електроенергия.
Човекът е отишъл да печели там, а не да се грижи за ядрена безопасност", заяви Овчаров.