Всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. Тази критика отправи Крум Зарков от БСП във връзка със законодателните промени, които управляващите предложиха тази сутрин. С промени в Изборния кодекс се предлага отмяната на машинното гласуване.

След като всячески ГЕРБ се е опитала да опорочи европейските избори, премахването на машинното гласуване, според социалиста, вече е прекалено. Това е пореден епизод от сериала Опраскване на Изборния кодекс, иронизира Зарков.

"В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме Изборния кодекс. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. У нас - на всеки два месеца обръщаме закона с хастара навън", каза още Зарков. Според него управляващите днес са доказали, че не отговаряме на критериите за демократична и правова държава с предложението си за отмяна на машинното гласуване.

Още утре правната комисия ще разгледа внесените днес предложения, прогнозира той и апелира към защита на тези минимални постижения на демократичната ни система.

По думите му машинното гласуване е било съзнателно опорочено, за да може при последвалия анализ да се стигне до извода, че то трябва да бъде премахнато.

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Общественият отзвук ще е много-силен, ако чрез машините ударят честността и удобството на местния вот

"Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина, както и с преференциите, най-добре да върнем цветните бюлетини. Нула лева субсидия и цветна бюлетина - 1989 година", коментира Кирил Добрев.

"Тогава баща ми ме събуди с думите: "Отивай да гласуваш. Има една розова бюлетина и много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш". 30 години са минали от тогава. Да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е голям разход и един човек се представя добре във всяка една от дисциплините и смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства", продължи в типичния си стил Кирил Добрев.

Добрев обяви, че обратното броене за 30 години демокрация е започнало.

По думите му местните избори най-силно се нуждаят от машинното гласуване, защото само един или два гласа могат да направят общински съветник с преференция. Добрев изрази мнение, че държава, в която ще функционира суперкомпютър, трябва да може да осигури и нормално машинно гласуване за произвеждането на избори.Едно от предимствата на машинното гласуване е липсата на недействителни бюлетини, с които се злоупотребява, смятат социалистите.

По думите му, аргументите на ГЕРБ, че хората се справят трудно с машинното гласуване не издържат, защото близо два милиона и половина пенсионери си получават пенсиите от банкомати, като натискат много повече бутони. "Машината, за разлика от химикалката и химическия молив, не манипулира, защото при нея всичко е ясно. Трудно се носи и машина на гръб. Тежка е. Колегите имат опит с чувалите. Как си представяте да имаме суперкомпютър, а да не можем да се справим със софтуера на машините", каза още той.

Ако се стремим към демокрация, трябва да жертваме определени средства, настоя опозицията.

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

Проф. Константинов определи като трагичен опита с машинното гласуване

БСП вече постигна най-лошия си резултат на местния вот, смята той

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

Припомняме, че на европейските избори след много настоявания беше проведено машинно гласуване в 3000 секции, като още преди това ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента.

Въвеждането на машинно гласуване беше и едно от исканията на БСП, заради които те напуснаха парламента няколко месеца преди изборите.

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Манолова е притеснена, че се прави опит да се ограничи машинния вот