Машинното гласуване дава възможност за редуциране на контролирания вот, който е един от основните пороци на изборния процес в България. То дава гаранция срещу недобронамерени действия от изборната администрация - случаи, които са често описвани и проследявани от гражданските наблюдатели на Института за социална интеграция.

Това пише в становището на Института за социална интеграция ден след като от ГЕРБ обявиха, че ще направят промени в Изборния кодекс, за да няма машинно гласуване на местния вот през есента. Становището е внесено в народното събрание. Днес президентът издаде указ, с който насрочи местните избори за 27 октомври. 

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

ГЕРБ отменя "скъпия експеримент" машинно гласуване

Предложението на ГЕРБ ще бъде подкрепено от ДПС

От Института се притесняват, че с промените в Изборния кодекс ще се повлияе върху прозрачността и демократичността на изборния процес в България.

Машинното гласуване позволява бързо и лесно да бъде обявен резултатът от упражнения вот и да се избегне дългото чакане и ръчното броене, където може да бъдат допуснати грешки и да се повляе върху честността на изборния резултат.

България не печели нищо от машинното гласуване според Михаил Константинов

България не печели нищо от машинното гласуване според Михаил Константинов

По думите му в Европа няма машинно гласуване, с изключение на Белгия

От Института искат да бъде отразена и волята на гласоподавателите, които да решат как да упражнят правото си на глас.

Те изтъкват липсата на разяснителна кампания за машинното гласуване на последните избори за Европейски парламент 2019 и закъснялото сертифициране и въвеждането буквално в последния момент на машинно гласуване в 3 000 секции в страната. Припомнят и приетите методически указания на ЦИК седмица преди вота.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

Според изборните резултати въпреки липсата на информационна кампания и издадените в последния момент методически указания, на много места българите са предпочели машинния вот.

Преференциалният вот с годините има значителен ръст, което показва, че българските граждани все по-често се възползват от тази възможност. Подобна е тенденцията българските граждани да ползват машина при упражняване правото си на глас.

От Института изтъкват, че ЦИК трябва не само да обучава изборната администрация, но и да обърне специално внимание на разработването на изборните протоколи и правилата за отчитане на резултатите. Те искат вместо промени последния момент институциите да правят навременн разяснителна и информационна кампания, както и да имат адекватни срокове по въвеждането на машинни в 6 000 секционни избирателни комисии в цялата страна.

От Института призовават законодателя да бъде изключително стриктен и да не променя изборните правила няколко месеца преди провеждането на местни избори, тъй като това ще внесе смут и хаос в изборния процес.

Становището им е, че промените в ИК в последния момент са нарушение на правилата и добрите стандарти на законотворчеството, тъй като на практика не дава възможност да бъдат извършени дебати по същество.