Машинното гласуване има недостатъци и евентуално някои предимства, но забележителното е, че в Европа такова нещо няма.

Така проф. Михаил Константинов, председател на УС на "Информационно обслужване", коментира пред БНР информации, че ЦИК и изпълнителната власт ще се опитат да ограничат машинното гласуване на местните избори.

По думите му няма европейска държава, която да гласува по този начин на национални избори, с изключение на Белгия, където 44% от нея могат да гласуват по този начин.

Константинов е на мнение, че за България машинното гласуване не е показало особени предимства. "От 3000 секции - в 1150 имаше грешки или в гласовете за политическите партии или за преференциите", поясни експертът.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

"От 520 млн. граждани на ЕС, примерно 5 млн. могат да гласуват по този начин - 1%", подчерта проф. Константинов.

Според него в различните държави има различни съображения, поради които това гласуване го няма или по различни съображения са се отказали от него.

Той даде за пример Холандия, в която машинното гласуването е било 100%, а в момента е 0%, тъй като този вид гласуване може да наруши тайната на вота и да се манипулира.

В Ирландия пък след дълъг обществен дебат обществото не се съгласило с този вид гласуване и всичките закупени машини на стойност 150 млн. евро били унищожени, коментира още Константинов.

Кабинетът дава допълнително 9 млн. лв. за машинното гласуване

Кабинетът дава допълнително 9 млн. лв. за машинното гласуване

Машинното гласуване трябва да се проведе в най-малки 3000 секции

"Ние много обичаме да даваме за пример Европа. Каквото тук не ни харесва, даваме европейския пример, ходим да се оплакваме в Европа", подчерта професорът.

По думите му трябва да бъде направено едно задълбочено изследване във всяка европейска държава защо няма машинно гласуване и защо се е отказала от него.

От своя страна Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, коментира пред БНР, че машините ограничават "купения вот".

При наличие на машини се ограничава възможността за "отчет на купения вот", подчерта той.

Манолова с 14 спешни мерки до ЦИК за машинното гласуване на местните избори

Манолова с 14 спешни мерки до ЦИК за машинното гласуване на местните избори

Тя се обявява категорично против опитите за премахване на машинното гласуване