Премиерът Бойко Борисов очаква финансовият министър Владислав Горанов да получи подкрепата на всички браншове за промените в Наредба Н-18. Това стана ясно по време на днешното заседание на Министерския съвет. 

Запитан от премиера за протестите срещу наредбата, министър Горанов отчете: "По наредбата има още много работа да се свърши, искам да уверя всички съсловни организации, че докато не се постигне пълно съгласие няма да продължим напред. Започват разговори къде и как да бъде оптимизира процесът, за да не се затруднява малкият и среден бизнес. Създадени са малки работни групи, които да отчитат статистиката на различните процеси". 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

А премиерът му отговори, че "докато не се постигне консенсус с всички, тази наредба няма да съществува".

"Искаме да премахнем черния или сивия сектор, но това не трябва да се отразява на малките и средни предприятия. Когато постигнете консенсус, с интензивни срещи всяка седмица с всяка съсловна организация, когато ги убедиш, тогава ще убедиш и мен", каза в заключение Борисов. 

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Работодателите се притесняват и от техническите аспекти на наредбата

Припомняме, два дни по-рано министър Владислав Горанов твърдеше, че сред бизнеса Наредба Н-18 се използва като смокинов лист. По мнението му протестите са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес.

Срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

От бизнеса представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата.

Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.