Общопрактикуващите лекари от София област се обявиха срещу Наредба Н-18, като неприложима в областта на медицината.

Това се казва в изявление на тяхното сдружение  до медиите.

Лечението като "продажба" и лекарите като "оператори на продажби в търговски обект" обезсмислят здравеопазването в България, настояват те.

Прилагането в практиката както на базовия вариант, така и на специално регламентирания за лекарите вариант на СУПТО ще ще създаде листи на чакащите на всички нива на здравеопазването. За всяко влизане в кабинета ще се пише нов амбулаторен лист. При прекъсване на връзката с НАП ще спира дейността на лекарите. Ще се лишат здравнонеосигурените лица от достъп до първична медицинска помощ, предупреждават лекарите.

Те настояват да се премахнат безсмислените ограничения в Наредба Н-18, пречещи на работата ни или да се отмени изцяло относно медицинската дейност. Всички хора в България по Конституция имат право на достъпна медицинска помощ и право на конфиденциалност, се напомня в позицията.

БСК подкрепя исканията за спиране действието на Наредба Н-18

БСК подкрепя исканията за спиране действието на Наредба Н-18

Според тях в Наредбата има редица проблемни текстове, които затрудняват фирмите

Те предлагат да отпадне изискването да вписват в базата данни номерата на касовите бележки; да отпадне забраната за съхранение на медицинската информация от прегледите на всички пациенти, включително неосигурените, в медицинския;да престанат опитите на управляващите да регламентират в сектора задължения, които не могат да бъдат изпълнявани.

Много по-ефективен, според тях, ще бъде контролът, ако се създадат стимули за гражданите да съхраняват и предават с данъчните си декларации касовите бележки за разходите, които са направили през годината. В страните, където тази практика е въведена, почти няма необходимост от контролна дейност - гражданите сами изпълняват тези функции.

Лекарите подкрепят организирания на 29.01.2020 г. протест на малкия и средния бизнес срещу Наредба Н-18.

Припомняме, че на 25 януари около 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работиха облечени в жълти жилетки.

 Търговците се готвят за нов протест срещу наредба Н-18 на НАП

Търговците се готвят за нов протест срещу наредба Н-18 на НАП

До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

Символичният протест е заради наредба Н-18, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.