В продължение на година и половина всички браншови организации от нашия, от малкия, от средния бизнес, и от едрия, заедно и по отделно, водихме преговори с НАП, относно текстовете в наредбата. Не успяхме да постигнем консенсус. В следствие на това взехме решение да направим протест. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че търговците от браншовите организации, както и от малкия и среден бизнес се готвят сряда за протест. Като допълни, че ще има и нови стачни действия- затваряне на търговски обекти.

Припомняме, че на 25 януари около 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки.

Символичният протест е заради наредба Н-18, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

Това бе коментирано на работна среща между НАП и заинтересовани страни

Алибегов коментира, че от браншовите организации са били за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Той допълни, че от браншовите организации, искат да се махнат някои спорни текстове. Като уточни, че не е проблем бизнеса да е свързан с НАП. СУПТО, проблемът е, че чрез тази софтуерна програма-СУПТО, НАП ще има по-голям контрол, свързан с поверителната информация на фирмата.

Като заяви, че от браншовите организации искат НАП да се ограничи във фискализацията, а не да следи целия бизнес. Не е нужно една агенция да съхранява толкова много данни, още повече такива, каквито не са свързани с фискализацията, допълни той. Също така уточни, че за този софтуер ще трябва да бъде платен от собствениците на бизнеса.

Алибегов добави, че все още не е ясно колко точно ще струва този софтуер, за да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира наново. До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати.

"За малкия бизнес ще има допълнителни такси и месечни абонаменти, които досега те не са имали", поясни Алибегов.

По думите му 500 хил. работят в ресторантьорския и хотелския бранш, а засегнати от наредба 18 са целият малък и среден бизнес, което прави близо 90% от икономиката, а заетостта е 70%

Според него, вкарвайки ДДС това ще балансира нещата. По думите му, ние сме единствената страна в Европа, която има такава ставка на ДДС.