Финансовият министър Владислав Горанов смята, че сред бизнеса Наредба Н-18 се използва като смокинов лист. Протестите според него са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес.

На срещата с НАП и представилите на бизнеса в Мнинистерския съвет, посветена на правоприлагането на Наредба Н-18, Горанов обясни, че наредбата е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес.

Той припомни, че на последната среща представителите на малкия и среден бизнес, хотелиери и ресторантьори са поставили доста въпроси. Припомняме, че Наредбата Н-18 беше отложена за втори път и към момента влизането й в сила е за август месец. 

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

Това бе коментирано на работна среща между НАП и заинтересовани страни

Ние останахме с впечатлението, че голяма част от тези въпроси не са пряко свързани с наредбата или голяма част от аргументите, които се използват, са свързани с въпросите, които стоят около наредбата.

Идеята на днешната среща е да поставим началото на един открит пред публиката дебат, който да чуем представителите на отделните браншове дали подкрепят философията на наредбата, подчерта финансит номер едно. 

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Работодателите се притесняват и от техническите аспекти на наредбата

По думите на Горанов, ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да се почне дебата от началото. Той би искал още по време на днешната среща да се очертае рамката на принципите и ако там няма подкрепа, трябва да се търси общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика.

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

По-дългият срок бил необходим за изчистване на неясните текстове и обучение на служителите

"Ако се обединим около принципите на това, което всички целим - по-справедлива икономическа среда и равноправно третиране на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим", категориен беше финансовият министър. Той посочи, че голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране.

Горанов е сигурен, че една част от съпротивата се поражда именно защото наредбата постига определени цели, поне като философия. Според него събирането на повече приходи при ниска данъчна тежест, не е самоцел.

Финансовият министър посочи, че да се събират повече приходи при най-ниската данъчна тежест в Европа и при най-ниската преразпределителна роля е единственият шанс на министъра на финансите в среда, в която 30 години след прехода обществото възлага изключително големи надежди на държавата и нейната преразпределителна роля.

В заключение финансовият министър отчете, че преразпределителната роля на България е третата най-ниска в Европа. "От една страна искаме да сме солидарни към разходите, а от друга - много либерален подход към приходната част на бюджета", каза още Горанов.

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати
Обновена

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати

Ако отмени наредба Н-18, ще го критикуват, че няма държава

От своя страна изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова посочи, че са проведени над 300 срещи с представители от всички браншове, за да уточнят всички въпроси и да намарят технически решения. В резултат на активния диалог с бизнеса били създадени алтернативни възможности за електронната търговия, за лекарите и медицинските заведения, за които било дадено възможност да се използват облекчени и модерни софтуери.

Към момента в НАП са регистрирани около 900 софтуера за управление на продажбите, а други 130 са в процес на вписване. Галя Димитрова счита, че идеята на приходната администрация за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от търговците и независимо от дискусиите, десетки търговци вече работили съгласно наредбата. 

Припомняме, че срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

Миналата година  42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им