Асоциация на индустриалния капитал в България подкрепя напълно решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените на наредба Н-18, която въвежда нови изисквания към софтуерите за управление на продажбите. Това заявяват в своя официална позиция от работодателската организация.

От АИКБ изказват благодарност за проявеното разбиране от страната на правителството да отложи влизането в сила на Наредбата с шест месеца.

Те посочват, че удължаването на срока е необходимо, за да се изчистят неясните текстове по прилагането и изискванията на наредбата и да се обучат служителите, които ще работят със специализираните софтуери.

За нас борбата със сивата икономика е основен приоритет и считаме, че само един ясно разписан нормативен документ може да ограничи недекларираните плащания, подчертава председателят на АИКБ Васил Велев.

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Финансовият министър недоумява какво искат хотелиерите и ресторантьорите

Според АИКБ през тези шест месеца е нужно в Наредбата ясно да се дефинират изискванията за софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи в предприятията. Освен това трябва се намалят възможностите за административен произвол при контрола за прилагането й чрез публикуване на ясни насоки за данъчни проверки и ревизии на системите, както и на административната тежест при регистрацията и актуализацията на тяхната регистрация.

Работодателската организация предлага да се помисли и за осигуряване на законова възможност всяка софтуерна система да генерира стандартни одиторски файлове (SAF-T), чрез които да се елиминира заплахата тя да бъде обявена за "дублираща" функционалност на СУПТО продуктите.

От АИКБ са категорични, че в рамките на съвместни работни групи между представители на бизнеса, приходната агенция и Министерството на финансите трябва да се обсъдят възможностите за облекчаване на регистрационния режим на СУПТО, осъществяван от Приходната агенция, както и да се продължат усилията за дефиниране на режим на софтуерна фискализация като канал за пряка отчетност на софтуерните системи и осигуряване на тяхната независимост от хардуерните фискални устройства.

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"
Обновена

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"

Искат оставката на правителството заради Наредба № Н-18