Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана отново. Коментарът си той направи пред медиите след участието си в годишната среща на бизнеса и правителството.

Той недоумява какво значи компромис по отношение на норми и правила за наредбата. Какво искат браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите, попита Горанов. Според него от бранша искат неща, несвързани с наредбата, като например нейното отлагане за след 5 години и да се намали ДДС-то.

Горанов не приема аргументите на бранша, че чрез наредбата могат да се повишат цените. "Цените могат да се повишат чрез изсветляване на икономиката, но не и заради самата наредба", каза още той.

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати
Обновена

Борисов към бизнеса: Искате на черно да купувате краставици и домати

Ако отмени наредба Н-18, ще го критикуват, че няма държава

По думите му трябва да се чуят ясно дефинираните проблеми от бранша, защото голяма част от темите, които се поставят, не били регламентирани в наредбата. "Запечатването при нарушение в търговските обекти е регламентирано в Закона за ДДС и включва много хипотези", поясни финансист номер едно.

Промяната на ДДС заради наредбата е малко нонсенс дотолкова, доколкото наредбата не предвижда допълнителни фискални тежести, а ще помогне за изсветляването на бизнеса, подчерта Горанов.

Ако нечий бизнес модел е построен върху това да спестява ДДС, наредбата ще даде възможност да се събира повече добавена стойност, изтъкна финансовият министър.

 Търговците се готвят за нов протест срещу наредба Н-18 на НАП

Търговците се готвят за нов протест срещу наредба Н-18 на НАП

До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

По темата за наредбата Н-18, Борисов заяви, че единствената й цел е да изсветли бизнеса. По думите на премиера, ако сега се вдигат цените, това означава, че до този момент не са плащали ДДС.

"Ако има теми, по които да се правят промени и е за доброто на всички нас - ще го направим", посочи обаче Борисов.

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март

Това бе коментирано на работна среща между НАП и заинтересовани страни