С 6 месеца се отлага влизането в сила на наредба Н-18. За решението на финансовия министър Владислав Горанов съобщават от Министерство на финансите.

Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя.

"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари", съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след продължилата почти 3 часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, която се проведе в Министерството на финансите.

Пояснява се, че първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

През следващите седмици ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.

Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация.

Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.

На брифинга пред медиите Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ.

Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнато на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща наредба Н-18.

По-рано днес Горанов коментира, че не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана отново. 

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Финансовият министър недоумява какво искат хотелиерите и ресторантьорите

Преди няколко дни в 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работиха облечени в жълти жилетки.

Символичният протест е заради наредба Н-18, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябваше да влязат в сила от 31 януари.

Финансовият министър не разбира къде е проблемът на хотелиерите и ресторантите с наредбата на МФ

Финансовият министър не разбира къде е проблемът на хотелиерите и ресторантите с наредбата на МФ

Той заподозря, че секторът крие ДДС и затова е против наредбата