До голяма степен подкрепяме амбициите на правителството с цел изсветляване на бизнеса и поставяна на всички играчи на една, обща плоскост. Това заяви Михаил Петров, изпълнителен директор на "Кауфланд България" по време на среща с финансовия министър Владислав Горанов и НАП в Министерския съвет, посветена на правоприлагането на наредбата Н-18.

От "Кауфланд България" са направили анализ и систематизирали проблемите, включително и този, че при едно блокиране на фискалният принтер, единственият начин той да бъде отблокиран, е от приходната агенция да изпратят екипи.

За това Петров настоява да има предвидимост на проблемите и да има в НАП 24/7 поддръжка на фискалните принтери.

Той се притеснява от техническите аспекти на наредбата, а в добрите практики това не трябвало да се случва. "Цялата система трябва да е стабилна, за да може ситуацията от миналия вторник да не се повтаря повече", настоя Михаил Петров.

От сдружение "Модерна търговия" подкрепят философията и принципите на наредбата. От сдружението настояват да не се наказват добросъвестните търговци, да има адекватни срокове за всяка промяна и текстовете на наредбата да бъдат разработени с детайлни и ясни указания за нейното спазване

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Дискусията с бизнеса търси съглавие по философията на наредбата

"Ако сега падне сървърът на НАП, утре вечерта магазините ще спрат да функционират", предупредиха от сдружението.

От Националния борд по туризъм посочиха, че подкрепят мерките на правителството за ограничаване на сивия сектор. Нямаме нито една причина да се противопоставим, а точно обратното - ограничаване на сивия сектор и добра комуникация между бизнеса и държавата", настояха от браншовата организация.

Според Националния борд по туризъм отлагането на наредбата ще даде възможност да бъдат синхронизирани в софтуерно отношение всички останали отворени въпроси между глобалните софтуерни вериги, които обслужват големите хотелски вериги, свързани с международни компании.

От браншовата организация се надяват, че 6-месечният срок ще бъде достатъчен за допълнителни и технологични съображения. Единствено не биха искали да има предпоставки хората от бизнеса да се чувстват без вина - виновни.

От Асоциация на българските туроператори заявиха, че повечето от системите, които използват са написани по съвсем друг принцип, бизнес моделът бил различен и трябва да се настроят за нуждите на Н-18. Техните инвестиции щели да бъдат близки до тези на "Кауфланд България", но като цяло подкрепят идеята за изсветляване на бизнеса.

Стъпките за изсветляване на бизнеса трябва да бъдат съвсем в друга насока в областта на туризма, но от Асоциацията изискват и декларират, че искат да продължат активно да работят с НАП за изчистване текстовете на наредбата, за да бъде приложима с бизнеса.

Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията (БАЗ) настоява за свикването на спешна работна група, с която да бъде спряно предварителното разпределение на мярката в наредбата. От БАЗ подкрепят смисъла на наредбата и спирането на нелоялната конкуренцията, но имат много въпроси по текстове, които касаят затваряне на заведенията.

От бизнеса подкрепят философията на наредбата за намаляването на сивата икономика, нелоялната конкуренция и приветстват отлагането на сроковете, за да се оправи наредбата по-ясна и разбираема. Нещо повече - трябва да се направи работна група за прецизиране текстовете на наредбата, но и техническите текстове, за да се изчистят всички въпроси.

От АИКБ заявиха, че имат две предложения за отложената за 6 месеца наредба Н-18. Едното предложение е за по-добра дефиниция и разграничаване на търговския процес в предприятията. Самата наредба трябва да даде по-добра база и основа на колегите, клиентите и партньорите.

Другото предложение е да има дефиниция за всички системи, които могат да попаднат в обхвата на наредбата.