Депутатите се заеха с отмяната на машинното гласуване.

За разлика от миналата седмица днес на извънредното заседание депутатите събраха кворум.

Съгласно данните от анализа на Централната избирателна комисия за изборите за членове на Европейския парламент от България, произведени на 26 май 2019 г., машинното гласуване е неоправдано скъпо, като цената за един глас с него е 59 лева, а с хартиена бюлетина е 0.77 лева за глас. Отбеляза се, че цената ще бъде значително по-висока при избори за общински съветници и кметове, за които се предвижда да се гласува машинно в 6000 секции, тъй като се изисква специфична настройка на отделните машини за всеки вид избор, като в отделни изборни райони трябва да се настроят за три, а на някои места и за 4 вида избори.

В становището на ЦИК са подчертава, че за тези избори предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници; 265 вида бюлетини за кметове на общини; 35 вида бюлетини за кметове на райони и 3187 вида бюлетини за кметове на кметства.

ДПС не само иска машинно гласуване - предлага и машинно преброяване

ДПС не само иска машинно гласуване - предлага и машинно преброяване

Това ще минимизира грешките и елиминира субективния фактор

Предложените изменения целят преди пълното въвеждане на машинно гласуване да се проведе широко обсъждане и да може да се гарантира в максимална степен сигурността му, точното отчитане на подадените гласове и в най-висока степен да се защитят правата на избирателите, като се изработят съответните механизми, които да отразят многобройните препоръки на Венецианската комисия, Службата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за демократични институции и човешки права, Централната избирателна комисия и специалистите в областта.

Според управляващите в повечето държави-членки на Европейския съюз не се произвежда машинно гласуване, в други страни е провеждан експеримент, но са отчетени проблеми и то е обявено за неуспешно или резултатите от изборите, където е проведено, са обявени за недействителни и то е преустановено. В трети държави се произвежда само в отделни избирателни секции, които са мобилни и в които гласуват избиратели, намиращи се в болници, възрастни хора и лица в неравностойно положение.

Всички трябва да търсим решение. За това настоя Йордан Цонев от ДПС. Партията е не само е за машинно гласуване, но и за машинно преброяване, подчерта депутатът. Недоверието идвало заради случващото се в СИК.

Трябва да се развиваме, колеги, това се нарича еволюция, включи се в дебата и червеният депутат Филип Попов. Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи, предположи още той.

Герберът Георги Марков атакува левите по темата за машинното гласуване, припомняйки, че настоящият премиер Бойко Борисов спечелил кметските избори в София "гол като пушка".Този дебат трябва да остане в миналото и да се концентираме в стабилни парламентарни мнозинства, призова депутатът от ГЕРБ.Германският Конституционен съд отменил машинното гласуване като ненадеждно. За това ви моля, не напускайте повече парламента, призова депутатът от ГЕРБ социалистите.

Ние тука си играем на политическа агония толкова години наред и трябва да се примирите, че управляващите имат толкова силен лидер, похвали Марков премиера Бойко Борисов. Всичко било доброжелателно и с уважение към народните представители.

От своя страна Христо Проданов посочи, че резултатите от изборите са политически въпрос. Когато липсва доверие, липсва възможност правителството да прави реформи, от които има нужда страната, посочи Проданов.

Той иронизира министър-председателя, че обикалял страната като чудодейна икона, лекувал хората, раздавал им пари и така 10 години. Въпросът с провеждането на изборите е технически, а резултатът - политически, каза още той.

Припомняме, във вторник миналата седмица от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от "Воля". Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. ГЕРБ се опряха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.

Трайков иска машинно гласуване, а не "мазаници и галимации" с изборните протоколи

Трайков иска машинно гласуване, а не "мазаници и галимации" с изборните протоколи

Поредната промяна на Изборния кодекс показвала абсурдната неадекватност на управляващите

Предложението на ГЕРБ вече мина в ресорната правна комисия на първо четене, като и тогава на него се противопоставиха от БСП и ДПС.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции, а след това бе обявена и цена от 60 на глас при 77 стотинки за хартиен глас.

Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента, както и редица организации като ИСИ, "Прозрачност без граници" и др. Както и омбудсманът Мая Манолова. Президентът Румен Радев също се изказа критично спрямо намерението на законотворците.

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията