Провалът на сегашното управление е неизбежен. Въпросът е състоянието на държавата. А демокрацията е заплашена. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на партията. Цел на ДПС е да защити демокрацията се казва в декларация на партията приета днес.

Полулистко-националистическото управление е провал, заяви Карадайъ, като бе категоричен, че отговорността за това е на ГЕРБ. Бедността расте, омразата и разделението продължават, заяви лидерът на ДПС и допълни, че се нарушават правата и свободите на гражданите.

Изборните правила се променят всеки момент, смята той. Не се гарантирали честни и свободни избори. Направен е опит да се компрометира машинният вот, според него. Цената на това плащаме всички ние, каза Карадайъ.

Нинова упрекна ГЕРБ, че работят на инат

Нинова упрекна ГЕРБ, че работят на инат

Отново си позволявали да променят правилата в движение

Ние от ДПС сме за машинно гласуване, подчерта лидерът на партията, опровергавайки заявката от от страна на ГЕРБ, че ще получат подкрепата за промените и на ДПС, освен на ОП и "Воля". Нещо повече - партията предлага и машинно преброяване.

Според Карадайъ управляващите необосновано искат отмяна на машинния вот. Машинното гласуване щяло да елиминира субективния фактор в изборния процес. Машинното гласуване и преброяване на бюлетините щяло да минимизира грешките.

ДПС иска държавата да купи машините и те да са нейна собственост. Държавата може да осигури и да направи машинното гласуване, категоричен бе Мустафа Карадайъ. 

На въпрос за днешния провален пленарен ден, Карадайъ обясни, че така искали да пресекат опити да се правят внушения по адрес на партията.

Симеонов видя задкулисна договорка на БСП и ДПС за машинния вот

Симеонов видя задкулисна договорка на БСП и ДПС за машинния вот

Всеки театрално обявява контра на разумните предложения, негодува той

Дали във вторник ще се регистрират на извънредното заседание, ДПС ще заседава и тогава ще реши.

Иначе днес ДПС изготвило критериите за издигане на кметове и общински съветници. Целта им е да запазят или разширят влиянието си в местната власт.

Припомняме, във вторник сутринта от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от "Воля". Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. ГЕРБ се опряха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.

Предложението на ГЕРБ вече мина в ресорната правна комисия на първо четене, като и тогава на него се противопоставиха от БСП и ДПС.

Днес в пленарна зала трябваше също предложението да се разгледа, но заседанието на парламента се провали заради липсата на кворум.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции, а след това бе обявена и цена от 60 на глас при 77 стотинки за хартиен глас.

Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента, както и редица организации като ИСИ, "Прозрачност без граници" и др.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

Според омбудсмана Мая Манолова, която е сред най-ревностните привърженици на машинното гласуване, ЦИК са направили всичко възможно, за да провалят машинния вот. Тя бе изключително критична и към обществената поръчка за наемане на машините, която е на стойност колкото да се закупят машини. 

Само преди седмица Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители с подробно разписани 14 мерки, които да гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен. От Обществения съвет към ЦИК също предупредиха, че подготовката за успешното провеждане на изборите, които ще са на 27 октомври, трябва да започне още сега.