В контекста на еволюцията на технологиите и актуалната динамика ва съвременното общество отказът от машинно гласуване може да бъде обоснован с разнообразни аргументи от техническо и организационно естество, но принципната позиция за ограничаване на механизмите за гласоподаване трудно може да бъде защитена. Това заявяват от асоциация "Прозрачност без граници" по повод внесеното предложение от ГЕРБ за премахване на машинния вот на местните избори.

Според тях в дигиталната епоха, в която живеем, няма как да се придържаме само към гласуването с хартиена бюлетина.

От "Прозрачност без граници" са категорични, че развитието и съблюдаването на основните принципи на политическата демокрация, изградена върху гражданско участие и гласуването, изискват все по-активно използване на нови технологии и инструменти за обществена комуникация, включително такива за гласоподаване.

Бойкот на отпадането на машинния вот от страна на опозицията
Обновена

Бойкот на отпадането на машинния вот от страна на опозицията

Един глас не достигна за кворум

От асоциацията изтъкват, че машинното гласуване е един от тези инструменти, а също и гласуването по интернет, по пощата, гъвкав режим на гласоподаване при отсъствие от постоянен адрес и други.

"Прозрачност без граници" посочва, че у нас парламентът и управляващите партии ограничават и отменят тези алтернативни форми на гласоподаване, като според организацията причините за това не са просто финансови или организационни.

Зад техническите аргументи отчетливо прозират политически интереси, свързани с ограничаване възможността за свободно и суверенно гласоподаване, категорични са от асоциацията.

По тази причина те призовават публичните институции и гражданските организации да се обединят в защита на максимално широки гаранции за упражняване правото на глас - с всички възможни технологични и организационни инструменти.

Тази защита според тях е основна предпоставка за съхраняване на политическата демокрация.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК