Казусът с машините за гласуване показва абсурдната неадекватност на законодателите. Това заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пред bTV по отношение на поредната промяна на Изборния кодекс.

Според него управляващите предварително са знаели, че не могат да приложат закона, но въпреки това са го гласували, а сега си търсят аргументи за отмяната му.

Трайков определи като "дразнещо" твърдението, че 1 глас с машина струва 59 лева. Това е, когато машините се използват от 1% от гласувалите, но когато се използват от голям процент, цената става драстично по-ниска, обясни той.

Според него машинното гласуване има предимства, особено за ситуация като българската, където по думи на Трайков се получавали "мазаници и галимации" с протоколите.

ДПС не само иска машинно гласуване - предлага и машинно преброяване

ДПС не само иска машинно гласуване - предлага и машинно преброяване

Това ще минимизира грешките и елиминира субективния фактор

Относно ситуацията с цената на промишления ток Трайков заяви, че българската енергийна борса не е достатъчно дълбока - количествата не са големи и играчите са малко. Когато имаме не 300 равностойни играчи, а трима, и то и тримата държавни, не е трудно, ако някой леко примижа с едното око, да се окаже, че бизнесът у нас плаща най-скъпата електроенергия в Европа, обясни бившият икономически министър.

Той напомни, че подобен проблем е имало и през декември миналата година, когато реакцията се е състояла в дежурното решение - проверка на няколкостотин битови. По негови думи сега надеждата на бизнеса е, че държавните институции ще реагират по по-малко смехотворен начин от тогава.

Очевидно е, че проблем в борсата има, заяви Трайков, съгласявайки се с бизнеса, че изглежда има манипулация на пазара.

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

АИКБ: ТЕЦ "Марица-Изток" 2, БЕХ и Петкова са отговорни за скъпия ток

Освен до главния прокурор индустриалците ще подадат сигнал и до КЗК и КЕВР

Той обясни, че организираните пазари са най-стриктно регулираните стопански субекти по света. Това по негови думи било изключително важно, но у нас в това отношение имало голям дефицит.

Относно енергийната борса той заяви, че трябва да се търси обединение със съседни пазари, защото това ще гарантира дълбочина на пазара и прозрачност.

По отношение на спекулациите, че автомобилният гигант "Фолксваген" вероятно ще предпочете Турция пред България за новия си завод, Трайков изрази мнение, че вероятно решението действително няма да бъде в полза на страната ни.

Това, което преобърна решението, е свързано с плодовете на дългогодишни неудачни политики, обясни бившият икономически министър, давайки пример с възможностите на образователната ни система да създава адекватни трудови кадри, както и "упоритото" нежелание на правителството на разработи транспортния коридор Север-Юг.

Работодателите подготвят нови сигнали до прокуратурата за манипулации на пазара на ток

Работодателите подготвят нови сигнали до прокуратурата за манипулации на пазара на ток

АИКБ за пореден път поиска прекратяване на договорите с така наречените "американски централи"

Трайков заяви, че състоянието на общата среда в една страна не може да е маловажен фактор при вземането на подобно инвестиционно решение, но корупцията удряла най-силно малкия бизнес. По негови думи компании от размера на "Фолксваген" не биха имали проблем с подобни проблеми, тъй като подписват с правителството дългогодишни ангажименти и получават преференциално третиране по всякакви въпроси.

Според Трайков решаващи за избора на инвеститора са както условията, така и цената. Той напомни, че още когато е участвал в правителството, е поставил въпроса, че ЕС трябва да помисли за стимули за компании, които избират да останат в границите на Съюза, а не извън него.

Той обаче не се съмнява, че подобна инвестиция може да се случи в Турция въпреки политиката на Ердоган, тъй като компании от такъв мащаб могат да договорят дългосрочни ангажименти с всяко правителство.

Кънев: "Фолксваген" избира Турция, защото там има държавни гаранции и кадри

Кънев: "Фолксваген" избира Турция, защото там има държавни гаранции и кадри

Поел е ангажимент за промяна на ЕНП, по-малко да прилича на партията на Борисов