Демокрацията и възможността на всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Това заяви президентът Румен Радев по темата за отмяната на машинното гласуване.

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията, отсече държавният глава. Крайно нелепо е да ни тикат непрекъснато за пример другите европейски държави, изказа президентът недолството си обясненията на вносителите за отказа от машинно гласуване.

По думите му, когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини като на Запад и като осигурят условия да няма манипулации, тогава е съгласен да се махне машинното гласуване.

От ИСИ искат да остане машинното гласуване

От ИСИ искат да остане машинното гласуване

То гарантира невмешателство от изборната администрация

Само час по-рано правната комисия в парламента прие на първо четене поправките, предложени от ГЕРБ, с които за местните избори отпада възможността за машинно гласуване. Още при обявяването на предложението от ГЕРБ посочиха, че имат съгласието на ОП, "Воля", както и че ДПС ще ги подкрепят. От парламентарно представените партии само от БСП се обявиха против отпадането на машинното гласуване. 

Това е удар и по всички наши сънародници зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, смята президентът. Отказът от машинното гласуване отдалечава към хоризонта и електронното дистанционно гласуване, посочи Радев.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

Той е разтревожен още от наложилата се практика да се прави поправка преди всеки вот на изборното законодателство. Това затвърждава и убеждението, че тук има някаква цел.

На въпрос на News.bg дали планира вето на текстовете от Закона за държавния бюджет, които орязват субсидията за партиите на един лев, президентът отговори: "До дни ще разберете."

Припомняме, ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента. По думите на Манолова не машините, а ЦИК оскъпил вота, като е наел машини на цената, на която би могла да ги купи. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК, е категоричен омбудсманът.