Има нужда от промени в Конституцията, които са в правомощията на Велико народно събрание, а предложенията за промени, представени вчера от премиера Борисов, не са импровизация от началото на седмицата, а плод на няколко седмична подготовка и добър слух.

Тази теза разви в студиото на БиТиВи вицепремиерът Томислав Дончев. Той дори обясни, че върху тази промени се работи вече от пет години и припомни, че в програмата на ГЕРБ от последните избори е записано "търсенето на консенсус за промени в основния закон и съдебна реформа".

След речта на Борисов ДПС цитира слово на Доган за „рестарт на модела"”

След речта на Борисов ДПС цитира слово на Доган за „рестарт на модела"”

Доган говори за готовност на гражданското общество...

"Предложенията ни са резултат от добрия ни слух", посочи Дончев, обяснявайки, че за един политик дори не е толкова важно да говори добре, а по-важно е да слуша и чува добре.

По думите на Дончев, в предишните години не е била събирана достатъчно парламентарна подкрепа за такива по-сериозни промени, а сега, според него и според ГЕРБ, има доста по-голям шанс. След предложенията на ГЕРБ всеки, който твърди, че няма нужда от подобни промени, ще трябва да се аргументира защо.

Нинова: Борисов разгражда, няма как да рестартира държавността

Нинова: Борисов разгражда, няма как да рестартира държавността

Този парламент няма авторитет да направи сериозна реформа

"Нужда от рестарт има. Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Голяма част от българските граждани нямат доверие на държавните институции. Една реорганизация на начина, по който функционира държавата, е шанс тя да започне да работи за тях", обясни Томислав Дончев. Той отхвърли обаче всякаква аналогия на предложенията на ГЕРБ с визията в годишната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който заяви нуждата от "рестарт на демокрацията".

Дончев е категоричен, че не би могъл да бъде следващият премиер на страната, тъй като е политически обвързан. Решението за правителството, което ще трябва да организира изборите за ВНС и ще управлява страната, ще се вземе от Народното събрание. "Моето мнение е, че правителството трябва да бъде надпартийно", каза още вицепремиерът и добави: "Би било чудесно да имаме решение за свикване на ВНС през ноември", посочи Дончев.

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Това са ритуални танци

Томислав Дончев увери, че ГЕРБ не целят печелене на време във властта. Всяко оставане в Министерски съвет е вреда за ГЕРБ, тъй като за тях е най-изгодно да има избори веднага. Не подават оставка и остават в МС, защото едни избори сега не биха довели до никаква сериозна промяна, а само ще се сменят някои фигури и нюанси.

Иначе Томислав Дончев изказа личната си надежда в най-скоро време да възвърне гражданските си права и да може вече да протестира. Той призна, че кабинетът му в Министерски съвет е далеч по-неуютно място от някои от кръстовищата в страната.

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Целта на Борисов била да оргинизира той следващите избори

Като отговор на репликата на Христо Иванов "как не ги е срам", Томислав Дончев заяви, че не чува нищо ново, а с Христо Иванов имат общата визия за търсенето на справедливост, а спорът е по отношение на технологията. Томислав Дончев отрече обвинението да са саботирали съдебната реформа преди 5 години, тъй като Христо Иванов като министър на правосъдието бил получил подкрепата на Министерски съвет.

Според Дончев действително има нужда от намаляване на броя на депутатите, дори и като аргумент за намаляване на разходите. "Колко от депутатите познавате и помните", запита вицепремиерът, който е убеден, че имаме нужда от ярки личности с персонални качество. Въпреки това той призна, че намаляването на количеството не винаги е шанс за качество.

Личната прогноза на Томислав Дончев е, че ни очаква време на протести поне една година. Но той се надява следващите избори да бъдат по-рано от март месец 2021 г.

Христо Иванов: Борисов печели време, няма нужда от ВНС

Христо Иванов: Борисов печели време, няма нужда от ВНС

Представените идеи могат да се изпълнят и от обикновено народно събрание

Борисов предлага основно:

- намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400 да са 280.

- от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

- гражданите да могат да сезират Конституционния съд.