"Управляващите правят ревизия на Изборния кодекс, на изборните правила, така че да си подготвят условията за техническо надмощие и победа на изборите. Подготвя се поредната кражба на изборите в България."

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в изявление на днешния проетст и допълни, че има много ясен международен стандарт, според който една година преди избори не се променят изборните правила и изборният закон.

"Това е все едно преди футболното първенство единият от отборите да вземе да променя правила, по които се провежда първенството." - поясни той и отбеляза, че тази практика е от години традиционна за управляващите.

Лидерът на "Да, България!" отдели специално внимание на темата за електронното гласуване и българите в чужбина.

Караянчева: Готвим се за редовни, не за предсрочни избори

Караянчева: Готвим се за редовни, не за предсрочни избори

Тя не очаква повече проблеми с кворума

"Внесли сме, освен това, още преди две години конкретни предложения за дистанционно гласуване, така че българите в чужбина да могат пълноценно да участват в гласуването. Защото това е най-големият резерв от свободни избиратели. Това е начинът да се счупи доминацията на платените и контролираните гласове в България", подчерта той.

Според Иванов масовото вкарване на българите в чужбина в изборния процес няма да позволи на онези няколкостотин хиляди гласа, които са контролирани, манипулирани, купени, да определят изхода от гласуването.

"Освен това масовото участие на българите в чужбина е начин тези хора, този човешки резерв, човешки капитал на България, да остане във връзка с българската демокрация и да остане част от голямата България", изтъкна още Христо Ивaнов и допълни, че ако управляващите не могат да въведат електронно гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата, каквото съществува от 19 в. във всяка развита демократична система.

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

"За" бяха 98, а 72 бяха "против"