Не мисля, че ще имаме проблеми с кворума. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева за утрешното пленарно заседание, съобщава БГНЕС.

Припомняме, в петък депутатите не можаха да стартират работа заради много отсъстващи. Караянчева обаче увери, че това е било заради болни и поставени под карантина депутати.

Караянчева: Няма да има електронно гласуване

Караянчева: Няма да има електронно гласуване

ГЕРБ ще предложи да се гласува против 48-часовия изборен ден заради пандемията

"Очаквахме, че колегите от опозицията ще се регистрират, защото петък е денят на опозицията, но кворумът е отговорност на управляващите. Утре ще имаме кворум, заседанията ще продължат нормално", посочи тя.

По нейни думи ще бъде свикана среща с експерти конституционалисти, които да дадат препоръка как да се продължи напред с процедурата по приемане на нова Конституция, за да се върви към дебати в максимално кратки срокове.

ГЕРБ се мобилизират за кворума

ГЕРБ се мобилизират за кворума

Според Валентин Николов не било много умно опозицията да не се регистрира

Тя обясни, че проектът ще бъде изпратен до всички, които се интересуват - неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност, и допълни, че тази конституция ще се гледа от Велико народно събрание, а не от сегашния парламент.

По отношение на промените в Изборния кодекс и машинното гласуване Караянчева посочи, че ЦИК трябва да свърши тази работа.

По нейни думи в пространството имало много изказвания, че едва ли не управляващите ще правят изборите, че ще събират протоколи и бюлетини. Така се насаждало съмнение в изборния процес. За да бъде максимално изчистено, нека ЦИК да го направят, настоя Караянчева.

Тя изрази мнение, че винаги някой ще опитва да оправдава изборните си неуспехи с фалшификации и припомни, че досега ГЕРБ са печелили избори при служебни правителства.

Караянчева бе категорична, че възможностите за манипулация са сведени до минимум.

Тя обясни, че се очаква мнението на експертите, за да се прецени кога и как да се върви към въвеждането на дистанционно електронно гласуване.

Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца, а не за предсрочни, заяви тя.

Промените в Изборния кодекс - необмислени, хаотични и рискови

Промените в Изборния кодекс - необмислени, хаотични и рискови

Това е позицията на Асоциация "Прозрачност без граници"