Цвета Караянчева е против изборният ден да е 48 часа. Това било недопустимо според нея, затова щяла да настоява този текст в проекта на ГЕРБ да отпадне.

В крайна сметка на първо четене мина проектът на ГЕРБ. "За" бяха 98, а 72 бяха "против". Идеите на ДСП не минаха. "За" бяха 23, а 130 бяха "против", 19 гласуваха "въздържал се".

Вместо да се улесни процесът, той се усложнява, смята социалистът Крум Зарков от БСП. За него новият Изборен кодекс ще е още по-объркан и сложен. Машините не са панацея според червения депутат.

Депутатите подхванаха на първо четене Изборния кодекс

Депутатите подхванаха на първо четене Изборния кодекс

Единият проект е на ГЕРБ, а другият - на ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ атакува ГЕРБ за непоследователните им позиция за машинния вот. "Кого лъжете?", попита той. Вие създавате много капани за след изборите, притеснен е той.

Председателят на парламента Цвета Караянчева е за опростяване на протоколите. Тя призова левите да проведат вътрешнопартийния избор с машини. От залата й казаха, че нямали, а Караянчева им обеща да даде наличните машини. Заради пандемията машините щели да се дезинфекцират и дисплеите щели да се развалят. Възрастните хора също се смущавали от новата техника според нея. Затова герберите искат да има и хартиени бюлетини.Когато ГЕРБ правят избори, вие печелите, обърна се тя към левите и призова да не си търсят оправдания за предстоящата загуба на изборите. Не правете "Визия за България", защото тя не става, посъветва Караянчева.

Параграф 22 и за ЦИК с изборен ден 48 часа

Параграф 22 и за ЦИК с изборен ден 48 часа

Машини за следващите избори ще има, увери Таня Цанева