Параграф 22 в изборното законодателство, както се предлага от ГЕРБ с последните промени, внесени преди няколко дни, е действително Параграф 22. Текстът е за възможността изборният ден да бъде удължен и да станат изборни дни - до 48 часа с аргумент епидемичната обстановка.

За Таня Цанева, говорител на ЦИК, този текст действително не е ясен и представлява Параграф 22, тъй като не е ясно как ще се осъществява надзорът, охраната, не е ясно и как ще бъде организиран изборният ден. "Не мога да твърдя за предпоставка за манипулации, но наистина не е ясно как ще се организира изборният ден, призна Цанева в студиото на БиТиВи.

От ЦИК призоваха гражданите да погледнат законодателната програма на Народното събрание и по нея да се ориентират как може да бъде въведено машинното гласуване.

ЦИК изпълнява закона такъв, какъвто е, посочи Цанева. Тя категорично отрече ЦИК да се е бавила една година с въвеждането на машинното гласуване, за да го саботира, макар и да не посочи нито едно решение, което да е взето през това време. Таня Цанева обясни, че още февруари месец в свой доклад ЦИК е направила предложения към Народното събрание, но за съжаление и до този момент много малко неща са приети. Най-големият проблем на ЦИК е неустойчивото законодателство, посочи Цанева, като така обясни нерешителността на Комисията по отношение на въвеждането на машинното гласуване.

Със звънци и тъпани събудиха ЦИК

Със звънци и тъпани събудиха ЦИК

Акцията бе организирана от "Изправи се.БГ"

Предстои приемане на техническите параметри на машините, след това ще дойдат останалите стъпки. Ако преди приемане на допълнителни разпоредби ЦИК е била купила машини, те биха стрували 18-20 хиляди лева, сега, след промените в изборното законодателство, тази цена би паднала на около 9000 лв. Как се получават разликата в цената Цанева не обясни.

Проблем според члена на ЦИК е това, че самата комисия не разполага с правомощия за съхранение и разполагане на такива машини в изборните секции. Освен това от думите на Цанева стана ясно, че в момента в бюджета на ЦИК пари за машини няма, но тя се надява със следващата план сметка финансирането да е факт.

Според говорителя на ЦИК машините трябва да се придобиват от държавата, защото изборите се произвеждат не само от Комисията, но и от много други органи. По-добре да се използва капацитетът на държавата при воденето на процедурите за закупуването или наемането на машините, посочи Цанева.

На въпрос дали ще има машини на следващите избори, когато и да са те, тя подчерта, че Комисията винаги изпълнява закона такъв, какъвто е. Това означава, че ЦИК, след като й е възложено да осигури машини за гласуване, те ще бъдат осигурени, заяви Цанева.

Тя изрази мнение, че проектът за промени в Изборния кодекс, който сега се предлага, има 2 положителни момента - одитът и сертифицирането се възлагат на държавен орган и се опростяват протоколите.

Запитана защо вчера Мая Манолова и граждани не са били допуснати на заседанието на ЦИК, Цанева обясни, че в закона изрично е упоменато коя категория лица могат да присъстват на заседания на Комисията.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване