От гражданската инициатива "Изправи се.БГ", организирана около бившия национален омбудсман Мая Манолово направиха сутрешна акция пред сградата на Централната избирателна комисия. Със звънци и тъпани те "събудиха" избирателната комисия, преди днес тя да проведе съвещание.

При активистите спряха е част от организацията "Боец", които от Орлов мост се отправиха за поредната си акция - от вчера бе обявена инициатива за изненадващо блокиране на институции. Протестиращите настояват да бъдат допуснати на заседанието на ЦИК от 10 часа.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване

Мая Манолова призова ГЕРБ да не прави промени в Изборния кодекс, с които реално отменят машинното гласуване. Абсурдна е промяната с удължаването на изборния ден до 48 часа, като така, според Манолова, ако не им хареса резултатът от първия изборен ден, да могат да го преправят втория ден.

Предлагат се промени и в протоколите, като се създават трудности за проверка на изборните резултати и тяхната честност.

Според Манолово не са необходими промени и предложенията на ГЕРБ са опит да се тупка топката и да се печели време. "Вотът на хората ще бъде откраднат", предупреди Манолова.

Ясно е, че ЦИК изпълнява политическа поръчка, но те имат ангажименти и отговорността е тяхна, заяви тя и призова всички останали политически партии, които имат свои представители в ЦИК да окажат въздействие.

Вчера Мая Манолова внесе в деловодството на президентството и Министерския съвет писма с искането искане за провеждане на референдум за промените в Конституцията. Лидерът на "Изправи се.БГ" предлага 6 теми, които да бъдат включени в евентуалния референдум - ефективно разделение на властите, дълбока съдебна реформа с ефективен контрол върху главния прокурор, намаляване на парламентарната квота на ВСС и разделение на управлението на съда и прокуратурата, а също и въпроси за участие на гражданите в политиката чрез граждански комитети и конституционни гаранции за опазването на природата у нас.

От своя страна от ГЕРБ внесоха в Народното събрание също предложения за промени в изборното законодателство, свързано с въвеждането на машинното гласуване. Припомняме, че ГЕРБ бяха инициатори за местните избори да се отмени машинното гласуване - причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени.

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

От партията внесоха в НС проект за изменение на Изборния кодекс

ГЕРБ предложиха също и нова глава в Кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание и се въвежда смесена изборна система, при която 200 от депутатите да се избират на мажоритарен принцип. Освен това проектът за изменение на Кодекса предлага при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа.

Мая Манолова изгори изборни протоколи пред ЦИК

Мая Манолова изгори изборни протоколи пред ЦИК

Целта е да се принудят управляващите да въведат машинното гласуване

Преди това от ГЕРБ внесоха и проекта си за нова Конституция.