След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на Велико народно събрание и проект за нова Конституция.

Това обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на брифинг в Партийния дом.

Подписите са на ГЕРБ, Обединените патриоти, част от независимите депутати и част от "Воля". 

Тя благодари на всички, които са подкрепили идеята на ГЕРБ за предизвикване на дебат в общесъвтоо за нов обществен договор.

Смятаме, че след 30 години действие на настоящата Конституция, настъпиха обществени промени и очакванията и следва да бъдат отразени в основния закон. Процедурата ще стартира след събраните повече от 120 подписа, поясни Датриткова.

Румен Радев иска парламентът да не е обслужващ персонал на Борисов

Румен Радев иска парламентът да не е обслужващ персонал на Борисов

Ако не искате да чуете мен, чуйте вашите избиратели, които днес са отвън

Премахната е възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, защото този елемент е предизвикал сериозни спорове. Прието е настояването на ВМРО за текста за герба в Конституцията, за да бъде много точно описан българският герб, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. 

Смятам, че дебатът, който предстои ще бъде полезен и ползотворен в интерес на българските граждани, добави тя. 

"Преговорите продължиха два дни. Проектът, който внасяме в момента, е общ и отговаря на основните критики към първоначалния. На практика няма почти нищо общо с първоначалния проект. Най-важното за нас е оставането на преамбюла, еднонационалната държава. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции", каза на свой ред Искрен Веселинов.

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

Партията иска експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори

По думите му в проекта се залага поощряването на раждаемостта, връщането на хората с български произход от чужбина, за първи път се записва и, че гласуването е граждански дълг.

"Остава текстът, че бракът се сключва само между мъж и жена", каза още Веселинов.

По думите му не са се договорили за въвеждането на образователен ценз за гласуване, както и за разширяването на президентските правомощия. От ВМРО предлагаха на държавния глава да се даде законодателна инициатива. И третата тема, по която са имали различия е военната служба.

До края на деня депозираме проект за нова Конституция и свикване на ВНС, убедена Дариткова
Обновена

До края на деня депозираме проект за нова Конституция и свикване на ВНС, убедена Дариткова

ГЕРБ търсели съгласие за нов обществен договор

Веселинов подчерта, че тези три теми не влизат като запис в Конституцията, но ще бъдат подложени на референдум едновременно с провеждането на избор за Велико народно събрание.

Глас народен, глас божи. Заедно с ГЕРБ тръгваме към Велико народно събрание, за да се случи голямата промяна, заяви той. 

Дариткова поясни още, че след внасянето на нужните подписи, в следващите 2 месеца ще се организират обществени и експертни дискусии.

Ще търсим съгласие и се надявам, че това, което ще се чуе в този диалог може да разубеди тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят крайния проект, коментира тя. 

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Припомняме, 2 септември бе обявен като краен срок, в който ГЕРБ да съберат нужните им подписи от премиера Бойко Борисов. Ако не ги бяха събрали, това би довело до оставка.

Тази сутрин от "Воля" отхвърлиха възможността да дадат своите подписи, но явно част от депутатите на Веселин Марешки са се присъединили към мнозинството. 

В днешния ден от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложението си за нова Конституция, за което са им нужни първоначално 120 подписа на депутати.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов увери, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

При първоначалните консултации от ГЕРБ заявиха, че ще редактират проекта си за нова Конституция, като тогава се разбраха с ВМРО.

След разговори и с НФСБ, те също изразиха подкрепата си нова Конституция и ВНС. От БСП пък още в самото начало заявиха, че няма да участват в консултациите за нова Конституция, инициирани от ГЕРБ.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Проектът бе внесен от Даниела Дариткова в НС

Припомняме още, че днешният ден беше наситен от голям протест пред Партийния дом - новият дом на Народното събрание, където депутатите се събраха в първия ден от новия политически сезон. Яйца, ябълки и камъни хвърчаха по сградата. 

От Спешната помощ съобщиха, че 45 души са пострадали при протестите.

По-рано през деня десетки граждани и полицаи бяха обгазени при изразяването на общественото недоволство. 20 полицаи също пострадаха.