Яйца, ябълки и камъни хвърчат по сградата на Партийния дом в първия му работен ден. Триъгълникът на властта засега е напълно блокиран, а между протестиращи и жандармерия няколко пъти възниква сериозно напрежение. Първият случай е заради протестиращ, който се качи на полицейски автомобил с мегафон в ръка. Това беше и първият арестуван.

Протестиращи хвърлят яйца, ябълки и стотинки по полицията и по сградата на парламента. Опитите за пробиване на блокадите в един момент започнаха да се отблъкват със сълзотворен газ. Има пострадали и жерналисти.

20 пострадали полицаи в протеста

20 пострадали полицаи в протеста

СДВР предупреди, че при ескалация ще използват физическа сила

Изградени са и четири КПП-та, през които се пропускат народни представителите, запътили се към първия си работен момент след лятната ваканция. Затворена е цялата градинка около сградата на бившия царски дворец.

Протестът е разделен на няколко групи - пред централния вход на сградата срещу Министерски съвет, както и пред южния вход. Именно там възниква напрежение между протестиращи и полиция, след като група започна да клати полицейски автомобил.

Полицейски екип е разположен и на улица "Московска", която обаче е оставена отворена за автомобили и откъдето минават част от депутатите. На тази улица има и специализирани части на полицията, които са готови да я затворят. Откъм булевард "Дондуков" също има блокада и много жандармерия.

Снимка 494488

Източник: БГНЕС

След 55 дни на протести днес е планиран масов такъв, а скандирания за оставка се чуват от ранни зори.

Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Протестът спря движението на трамваите 20 и 22

Протестът спря движението на трамваите 20 и 22

Разкрива се временна автобусна линия

Това е първият ден от новия политически сезон, в който трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа за нова Конституция и 160 за събиране на Велико Народно събрание.

Решаваща ще бъде подкрепата на "Воля" на Веселин Марешки, както и на независимите депутати, тъй като БСП и ДПС вече заявиха, че няма да сложат подписите си под проекта на ГЕРБ.

Снимка 494486

Източник: БГНЕС

От МВР разпространиха и серия от видеа с доказателство за агресивните действия на протестиращите: