Проектът за нова Конституция на ГЕРБ търпи корекции. Това стана ясно от думите на Даниела Дариткова след срещата с ВМРО.

Обсъден е принципът да се отговори на обществените очаквания. Прието е предложението на воеводите да се включи в преамбюл как функционира държавата.

Имаме принципно съгласие от ВМРО, обясни Дариткова. Имало единомислие за свикване на ВНС. ГЕРБ няма да бавят промените, стана ясно от заявката й. Заявявам намерение за рестарт на обществена промяна, категорична бе Даниела Дариткова.

Три дами от ГЕРБ водят разговорите за Велико народно събрание

Три дами от ГЕРБ водят разговорите за Велико народно събрание

От ДПС все още не са отговорили на поканата

Партията ще търси подкрепата на 160 депутатаи за свикване на ВНС. Искрен Веселинов подчерта, че партията винаги е била на мнение за необходимостта от свикване на ВНС. Конституцията трябвало да е по-адекватна на реалностите. Затова ВМРО ще подкрепи идеята на ГЕРБ за ВНС.

Държавата трябвало да утвърждава националните ценности и това трябвало да залегне с новата Конституция. Воеводите искат в нея да залегне темата за грамотната раждаемост. Те искат да се даде възможност на българите зад граница безпрепятствено да идват в страната. Граждански дълг да е упражняването правото на вот. Освен задължително образование то трябва да е обвързано с резултати.

Възстановяването на задължителната военна служба ще става с последващ закон. В този дебат трябва да се включат всички български граждани, според Веселинов.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Проектът бе внесен от Даниела Дариткова в НС

Припомняме, че БСП вече заявиха, че няма да участват в консултациите за нова Конституция, инициирани от ГЕРБ.

Следват консултации с НФСБ и независимите народни представители.

Консултациите с представители на "Воля" са насрочени за 2 септември.

Към настоящия момент от ДПС все още не са отговорили на поканата на ГЕРБ за среща.