Не се отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите. Нагласите остават същите сепетмври месец, каквито са били през август месец в проучването на "Тренд" в два последователни месеца.

Регистрира се практически паритет между ГЕРБ (23.8%) и БСП (23.4%) и лек ръст в подкрепата за "Има такъв народ" (15.9%).

ДПС - 10.4%, и Демократична България - 9.9%, остават на сходни нива.

Снимка 495488

Източник: Тренд

И към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент. Формацията около Мая Манолова и Обединени патриоти запазват шансове за представителство в следващото Народно събрание.

От "Тренд" правят съпоставка юли - август и септември месец, като посочват, че протестите явно са предизвикали спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия.

Снимка 495489

Източник: Тренд

През септември месец се наблюдава известна стабилизация в динамиката на обществените нагласи - подкрепата за ГЕРБ се задържа на сходни нива като миналия месец, а одобрението на работата на парламента и правителството макар и отново да се влошава, този месец е вече с минималните 2-3%.

Снимка 495491

Източник: Тренд

Оценката за работата на президентската институция също се задържа на идентични нива с тези, които са регистрирани през месец август. И тук разликите са в рамките на статистическата грешка.

И в оценката за необходимостта от предсрочни парламентарни избори липсва динамика - 47% твърдят, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Снимка 495490

Източник: Тренд

Подкрепата за протестите също стои непроменена: 62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят. Стабилен остава и скептицизмът, че те протестите ще доведат до оставка - 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Снимка 495492

Източник: Тренд

Най-много българи не смятат, че има нужда от нова Конституция

Най-много българи не смятат, че има нужда от нова Конституция

32% са против премахването на институцията ВНС в проучването на "Тренд"