Елена Йончева и Радан Кънев внесоха общо искане институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Настояването на Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и на Елена Йончева (БСП/ПЕС) е подкрепено от 55 европейски депутати, съобщиха от пресофиса на Радан Кънев.

Пред Европейската комисия се поставят следните въпроси за дебат:

  • Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?
  • Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?
  • Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

Самият Радан Кънев заяви, че ще поиска и политически дебат в рамките на групата на ЕНП, за да може председателският съвет на Европарламента да включи дебата в дневния ред на пленарната зала.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Припомняме, евродепутатът Елена Йончева даде за проверка автентичността на аудиозаписа с гласа на премиера Бойко Борисов. На 24 юли 2020 г. тя обяви, че американски експерти са потвърдили, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен.

Припомняме, също, че вчера трябваше да се проведе извънредно заседание на българския парламент, но то отпадна, защото нямаше кворум. След като заседанието бе отменено от партия "Воля" и от НФСБ обявиха, че няма да подкрепят вътрешнополитически битки на БСП.

На 6 август от БСП поискаха извънредно заседание на Народното събрание със следния дневен ред:

  • Решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за кризата с коронавируса;
  • Изслушване на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за насилие над журналисти и граждани по време на националната пресконференция на управляващите.

Днес от партия "Воля" казаха, че биха подкрепили лидера на БСП Корнелия Нинова, защото така тя няма да стигне до властта.