Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел пред БиТиВи.

Анализът е направен от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Анализите и техническата експертиза са в обем от 34 страници. За експертиза на записа настоя както Елена Йончева, така и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища, пишат от лявата партия.

Аудиозаписът - брутална атака срещу парламента, но защо не се провери?

Аудиозаписът - брутална атака срещу парламента, но защо не се провери?

Румен Радев: Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм в Европа

В записа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, излезе в публичното пространство на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще "изгори" политическия си опонент Елена Йончева.

"Експертизата има правна стойност", категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването "Лице в лице" на bTV. Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел. "Тук, в Брюксел, на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск", каза тя.

Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията.

"Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията", коментира Йончева.

От групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) е изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. В писмото се настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа. В него се казва, че "нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване".

Ираче Гарсия призова председателя на Европарламента Давид Сасоли да настоява пред премиера Борисов за "независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол".

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на престижното издание The Guardian. В нея се припомня още, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. "къща в Барселона", които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Аудиозаписът щял да виси като петно върху България, сигурни от АБВ

Аудиозаписът щял да виси като петно върху България, сигурни от АБВ

По думите на Румен Петков ходещо доказателство за идентичността на записа се казва Бойко Борисов

Евродепутатът и бивш журналисти заяви, че в сградата на българския парламент е била предупредена, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая.

Наскоро Елена Йончева осъди премиера Бойко Борисов за клевета на три инстанции.