"Демонстративното нежелание на господин Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно."

Това заяви президентът Румен Радев във връзка със скандалния запис с премиера Бойко Борисов. Коментарът си държавния глава направи, след като наблюдава тренировъчното учение на НСО на летище "Доброслав".

Според държавния глава не става въпрос просто за Борисов, а за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. "Този запис е груба и брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие", категоричен бе Румен Радев.

По думите му записът демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочност на управлението. "Ако господин Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан", настоя президентът.

Борисов с усмивка възприема монтажите по свой адрес

Борисов с усмивка възприема монтажите по свой адрес

"Забавляваме се"

Радев посочи, че е недопустимо България да излъчва подобен цинизъм пред европейските лидери, от които пряко зависи национална ни амбиция за пълноценна европейска интеграция. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще направят това за своите правителства, смята държавният глава.

Той очаква компетентните служби да си свършат работа в най-кратки срокове.

По отношение на другия скандал от последния месец, разразил се около твърденията на бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, Румен Радев отсече: "Нито съм го виждал, нито съм говорил с него, нито му знам телефона."

Той посочи, че самопризнанията на Божков за крупни корупционни схеми с властта изключват неговата подкрепа. "Не аз, а други трябва да се оправдават с господин Божков", смята Румен Радев.

Румен Радев предупреди за бъдеще с проблемни коалиции на власт

Румен Радев предупреди за бъдеще с проблемни коалиции на власт

Държавният глава не отговори дали ще наложи вето на Закона за МВР