Трите оферти на Борисов са абсурдни. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в отговор на въпрос на News.bg как вижда пътят пред страната след парламентарните избори - правителство на малцинството, експертно правителство или служебен кабинет.

По думите му, ако може да се имат някакви очаквания от новото Народно събрание, то те трябва да бъдат в посока промени в нормативната уредба, никакъв хартиен носител и първи стъпки за електронно гласуване.

АБВ призна провал на изборите, България се нуждае от нов ляв алианс

АБВ призна провал на изборите, България се нуждае от нов ляв алианс

Румен Петков е притеснен от качеството на следващия парламент

АБВ не изключва възможността да не се сформира правителство. Президентът е поставен пред изключително деликатен въпрос, който се нуждае от неговото еднолично решение. Въпросът е на кого ще бъде връчен третият мандат и какви са очакванията от това.

Според Петков правителство на ГЕРБ няма как да се формира - "Борисов е токсичен и никой няма да рискува утрешния си ден".

Втората идея на ГЕРБ да даде 10 души за мнозинство на "Има такъв народ" в Народното събрание - това е отношението на Борисов към парламентаризма и тези, които са гласували за ГЕРБ, са съгласни "за онова от Кърджали или с две думи: така разбират политиката в България".

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Спрямо третото решение на Борисов - предложението за ВНС, Румен Петков запита какво ще прави това ВНС при положение, че няма проект за Конституция. Днес да се разсъждава от гледна точка на излизане от ситуацията на Народното събрание чрез насрочване на вот за ВНС не е убедително, няма ясни формулирани цели и очаквания, каза още бившият вътрешен министър.

Припомняме, идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща интересното решение, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Припомняме и че през 2016 г. от АБВ също подкрепиха идеята за свикване на Велико народно събрание. Оставката на Борисов и правителството е неизбежна и необходима. За да извършим промените, от които се нуждаят институциите, се нуждаем от Велико народно събрание, заяви тогава зам.-председателят на АБВ Румен Петков.