Проблемът не е само в протоколите за изборите. Решението как да изглеждат секционните протоколи е прието от ЦИК на 4 февруари, с мнозинството на ГЕРБ, припомнят от "Демократична България".

Заради начина, по който ще се отчитат гласовете на тези избори, преди дни "Информационно обслужване" предупреди с писмо изборната комисия, че може да не успее да оповести окончателен резултат от вота в законовия срок.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пита "защо сега Томислав панически се втурва да обяснява, че ГЕРБ не са виновни": "Чак сега вашето мнозинство се плесна по челото да открие очевидния факт, че приетия от ЦИК протокол на база на текстовете, наложени от ГЕРБ въпреки нашите възражения, е чудовищно сложен. Добър ден!".

2 ч. повече от ЦИК - 1 за преброяване и 1 за писане на протокол

2 ч. повече от ЦИК - 1 за преброяване и 1 за писане на протокол

ЦИК се надява да няма хаос с преброяването на бюлетините

Христо Иванов припомня и че от месеци "Демократична България" изразява протести и предлага решения заради начина, по който се залагат и машинното гласуване, и отчитането на гласовете и съставянето на секционните протоколи. По думите му процесът е сложен и предполага хаос и блокаж на изборния процес.

Иванов припомня и отказа да се позволи видеозаснемане на броенето на бюлетините, което би показало сложността на процеса, отказа за независим одит на машините за гласуване, както и отказа да падне таванът от 35 секции за гласуване извън ЕС и нарече ограничението противоконституционно.

Освен това правото за гласуване ще бъде ограничено на част от хората, поставени под карантина заради коронавируса.

"За всички тези тъпи и авторитарни решения ние сме ви предлагали алтернативни решения, напомни още съпредседателят на "Демократична България".

ЦИК няма да променя изборния протокол

ЦИК няма да променя изборния протокол

Нямало нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс