Изборният протокол е максимално улеснен и няма излишни неща. Така говорителят на ЦИК Димитър Димитров отговори на обвинението от страна на ГЕРБ.

Базовият протокол е протокол, с който се гласува в чужбина, и ако някой направи грешки, значи ще бъде умишлено. За всеки три регистрирани листи се появява нова страница в протокола, в която трябва да бъдат отчетени преференциите. Големите райони с дълги листи няма как да не се появяват в протоколите, уточни Димитров.

ЦИК няма да променя протоколите, защото няма нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс. Няма как без числата и информацията в него да съществува изборният протокол.

Таня Цанева заяви също, че ако ЦИК слушат предложенията в публичното пространство и променят протоколите, тогава вече биха могли да се появат съмнения за манипулации.

 "Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

"Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната

ЦИК е приела методически указания за СИК, РИК и е назначила съставите на СИК извън страната, отчете на редовния си брифинг Комисията. Общо 465 са избирателните секции за чужбина. ЦИК прие решение за препоръчителния начин за сгъване на хартиената бюлетина. В момента се провеждат обученията на РИК, след което те ще обучават СИК. Обученията ще се провеждат онлайн и ЦИК е изготвила обучителни материали със съответните слайдове, както и методическите указания. Там, където няма да има възможност за онлайн обучение, при стриктно спазване на мерките ще се проведат обучения на много малки групи.

В обученията на СИК ще присъстват и представители на фирмата, доставила машините за гласуване, за да могат да бъдат обучавани и секциите, в които ще се проведе машинно гласуване - в общо 9394 избирателни секции.

От утре започва онлайн обучение на РИК и СИК

От утре започва онлайн обучение на РИК и СИК

Обучението ще се проведе от фирмата доставчик на машините за гласуване

В ЦИК имат една постъпила жалба, която е уважена - за предизборен агитационен материал, в който били използвани религиозни знаци и изображения.

Към момента в ЦИК са регистрирани 4 социологически агенции за проучване в изборния ден, т.нар. екзит пол, както и 22 наблюдателски структури. На 27 март приключва денят, в който социологическите агенции могат да бъдат регистрирани.

Днес са отпечатани първите бюлетини, а от утре започва предаването на бюлетините в различните области. То ще продължи до 30 март.

Повечето РИК са съставени от опитни членове на много различни състави и формати на избирателни комисии, уточни проф. Димитър Димитров. ЦИК се опитва да направи разнообразни материали, презентации, както и едно видео за работата с машина за гласуване. Презентации ще има и за работата на комисиите извън страната - на страницата на ЦИК, на страницата на Външно министерство и на отделните консулски и дипломатически служби. ЦИК прави всичко възможно, за да се увеличат каналите за обучение.

Той посочи, че в последната седмица преди изборите ЦИК ще се опитат да улеснят проблемите, свързани с изборния ден и предаването на протоколите.

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

Комисията ще обжалва отмяната на забраната