"Навлизаме в условията на перфектна изборна буря." Това заяви в студиото на БНТ шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Според него след 2 седмици ще имаме големи неприятности, които обаче сме си предизвикали сами. Като основно бедствие, което ще ни сполети и което сами сме си причинили това е изключително сложния изборен протокол.

Това е най-сложният изборен протокол до този момент, отсече Михаил Константинов. Според него преброяването и отчитането на гласовете ще отнеме на Районните избирателни комисии (РИК) 2-3 дни, а в ЦИК ще отнеме от 5 до 6 дни. Това е непознато за България и така официалните резултати много ще се забавят. "От желание да стане много хубаво, става много лошо", коментира Константинов.

Според него каквото и да пише комисията, не бива СИК и РИК да пресмятат и сумират гласовете, това го прави и трябва да се прави от компютър.

"Каквото и да пише комисията, не бива да пресмята, а само да отчете машинния глас и резултата от машините. Комисията не бива да събира. Като събере 500 числа, ще сбърка много пъти. Тя само трябва да отчете едни гласове и други гласове, да ги продиктува, а вече компютрите ще смятат", обясни Константинов: "Стига сме издевателствали над българския народ - не карайте комисиите да сумират и не ни карайте да вкарваме 15 млн. числа."

Очакванията на Михаил Константинов са да има много грешки на ниво СИК и РИК и протоколите да бъдат връщани многократно.

Михаил Константинов не пожела да коментира ограничението за 35 избирателни секции за страни извън Европейския съюз като решение на законодателя. В чужбина според сметките на Константинов има около 1 млн. избиратели и той очаква около 150 000 гласа да дойдат - брой, който не променя абсолютно нищо.

Важно е според него да има гласуване в чужбина, защото така се защитават конституционните права на българите в чужбина и второ - поддържа се връзка с родината.

Около 0.7% е тежестта обаче на гласовете от чужбина, това прави 1 до 2 депутата в Народното събрание. "Ако се отворят още секции, вероятно ще има още гласове, но има много секции, в които гласуват малко хора. Факт е, че има препълнени секции, но едно е да говорим за ентусиазма, друго е да го видим."

6 700 000 са избирателите по списък и мъртвите души са 1 милион. Те трябва да бъдат изчистени, според Михаил Константинов. Той подкрепя исканията за активна регистрация. Така според неговите изчисления списъците ще отидат на 4 милиона.

Запитан възможно ли е да мислим за друга дата за изборите, той каза: "Вече не. Нито има съгласие, нито се е случвало в нашата история".