Сигурно е, че президентът Румен Радев бързо след обнародването на имената на депутатите ще свика Народното събрание на първа сесия, за да се конституира и да започне процесът по съставяне на правителство. Това заяви Янаки Стоилов, член на НС на БСП пред БТВ.

По думите му, президентът може да изиграе и по-голяма роля при съставянето на правителство: "Да речем, да свика бързо по Конституция в рамките на 3 дни всяка една от парламентарно представените партии, за да се ориентира какви са възможностите и каква е степента на близост на партиите и тогава да връчи мандатите", обясни той, уточнявайки, че ако той постъпи по този начин, той съдейства на парламента да се направи опит за съставяне на правителство.

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Той посочи, че няма никакво намерение да бави процедурата

"Виждаме, че тези, които спечелиха изборите, искат, но не могат да направят правителство, следователно могат да получат подкрепа, но не искат такава", анализира още Стоилов.

Той коментира и исканата оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова след загубата на БСП на изборите и потвърди, че оставката й е поискана от него и от Крум Зарков. "Имаше заседание след изборите, на което се обсъждаха резултатите, там аз заявих позиция, че при такава тежка загуба, има солидарна отговорност, която не изключва никой, дори и председателя. Има и друга причина - освен изборния резултат, установени разминавания в политиката и в нейното представителство", обясни членът на БСП.

На въпроса каква част от структурите на БСП искат оставка на Нинова, Стоилов отговори, че повечето от тях ще заявят подкрепа за нея.

Миков: БСП не е лява партия, слабият резултат на вота е показателен

Миков: БСП не е лява партия, слабият резултат на вота е показателен

Уклончив да подаде ли оставка Нинова

"Ролята на една партия е да се опита да намери отговор на въпроса какви са очакванията на тези 400 000 души, които гласуваха за БСП. Голяма част от тези хора гласуваха заради партията, на която са давали подкрепа, а не защото харесват партията в този й вид. В събота на заседание на НС на БСП не се очаква това да е нов априлски пленум, има предложение за конгрес", поясни още Янаки Стоилов. Той отказа да назове имена на хора от БСП, които да заемат мястото на Корнелия Нинова сега, тъй като "вкарването на каквито и да е имена създава напрежение. "Не бих искал да има нотки на реваншизъм, защото каквито и да е имена също участваха в обстановката в партията, също е част от отслабването й", каза още той.

Дали одобрява подкрепата на Нинова за партията на Слави Трифонов и дали заявката за нея не е едноличен акт, Янаки Стоилов коментира така: "Странна е подкрепата, но тя го каза прекалено дефинитивно. Тя е свързана с това дали тази партия смята да оползотвори мандата, програмата на Трифонов е по-близка до тази на ГЕРБ. Ако се оказва подкрепа, може да е с оглед да се овладее пандемията и икономиката, за ревизия на сегашното управление и бюджета, план за възстановяване и устойчивост.

И БСП подкрепя Слави Трифонов, ако предложи кабинет

И БСП подкрепя Слави Трифонов, ако предложи кабинет

Не трябва да се заблуждаваме, че Борисов си е отишъл, предсрочни избори го връщат на бял кон

"Този парламент не просто е фрагментиран, но и няма достатъчно представителство, на която и да е партия за стабилно управление. Виждам кратък хоризонт за съставяне на правителство до президентските избори, за да се изпълнят няколко основни задачи. И ако се стигне до бързи избори, трябва да се каже по какъв начин партията ще се представи и как ще се променят и ръководство, и програма".

В заключение Янаки Стоилов добави, че сега и в близко време се решава въпросът дали БСП ще остане първостепенна сила, но мнението му е, че тя все още може да влияе и да е първи опозиционен фактор.

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Другите лидери и партии да излязат с декларация срещу концесията на летище "София"