Надявам се на стабилно, оперативно редовно правителство. Това заяви президентът Румен Радев в първия си коментар след резултатите от изборите за 45-то Народно събрание, които се състояха на 4 април.

Държавният глава подчерта, че ще се действа по закон и Конституция. Той изчаква обнародването на решението на ЦИК в Държавен вестник, след което ще вземе решение за свикването на първото заседание на Народното събрание.

Румен Радев подчерта обаче, че няма никакво намерение да бави процедурата. На въпрос дали свикването на новото Народно събрание има вероятност да се случи още тази седмица, той посочи: "Надявам се, но трябва да следваме стриктно закона и Конституцията."

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

На въпрос как ще коментира обвиненията, че много иска служебно правителство, Румен Радев отрече твърденията и ги определи като спекулации на поръчкови коментатори. "Това издава страх и притеснение от повдигането на розовата завеса над страната."

Припомняме, че и днес на отчитането на резултата от изборите от страна на ГЕРБ, Даниел Митов заяви, че явно от всяка пора на тялото му извира желание за служебен кабинет.

Държавният глава отсече, че ще коментира евентуалния трети мандат едва след като мине ротацията на първия и втория и ако се стигне дотам, т.е. ако първият и вторият не могат да бъдат изпълнени.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Радев отправи приветствие по повод 40-годишнината от официалното откриване на Националния дворец на културата (НДК). Преди четиридесет години Националният дворец на културата се превърна в емблема на стремежа на българина към духовно съвършенство, каза той.

Събитието, което се проведе в зала 1 на НДК, бе отбелязано с прожекцията на филма "Ханът и империята". Лентата е нова версия на знаковата българска трилогия "Хан Аспарух", чиято премиера се състои именно в зала 1 през 1981 г.

На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от президентството.

Снимка 526725

Източник: Президентство