ГЕРБ няма страх от служебно правителство, но Румен Радев явно има страст. В студиото на БНТ социалният министър и член на ГЕРБ, избран за депутат, Деница Сачева нападна за пореден път държавния глава, обсъждайки резултатите на партията си на изминалите парламентарни избори.

В ГЕРБ не се обсъждат президентските избори и Сачева не смята, че това е актуална тема изобщо, освен за самия президент Румен Радев. "Кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ все още не е актуална тема. Нашите приоритети са свързани с държавата", обясни Сачева.

На 11 май предстои конгрес на партията, на който предстои да се видят какви промени ще бъдат направени. Лидерското място обаче в ГЕРБ е запазено, заяви Сачева: "ГЕРБ е свързан пряко с г-н Бойко Борисов, така че лидерското място в партията не подлежи на никакво съмнение."

Сачева: Стратегията на Радев да тича пред вятъра е губеща, но продължава да я използва

Сачева: Стратегията на Радев да тича пред вятъра е губеща, но продължава да я използва

Говоренето на Цветан Цветанов сплотявало ГЕРБ

Деница Сачева призова отново господин Слави Трифонов да започне да се държи като нормален политически лидер на партия, спечелила второто място в парламента и да излезе да говори, да бъде публичен. "Отговорността в момента пада върху г-н Станислав Трифонов, те трябва да представят правителство като втора политическа сила. Надяваме се, че следващата седмица отговорът на този въпрос ще бъде факт, каза още Сачева.

Тя потвърди, че ако не достигат 10 гласа за едно бъдещо стабилно управление, "ние ще ги дадем за политики, които са отговорни и имат смисъл за хората." Припомняме, че след заявката на премиера Борисов за 10 дежурни депутати, Томислав Дончев намали броя им до 2-3 ма.

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

Иначе изборите са показали на ГЕРБ, че обществото е много фрагментирано, че хората са много разделени, всички имат различни виждания и гледни точки. В момента сме пред решаване на един доста труден ребус, коментира Сачева. По думите й представянето на ГЕРБ е безспорно победа, като тя изброи взетите от райони и подчерта, че в Добрич, откъдето тя беше кандидат, за първи път ГЕРБ отбелязват победа. Това се е случило "независимо от вълната от омраза срещу нас и различните критики" и въпреки че кадрите на партията са били фокусирани повече върху управлението на кризата, отколкото върху изборната кампания. Деница Сачева предпочита да остане депутат, а в момента се обсъжда темата за правителството, което "ГЕРБ е длъжно да предложи". Настоящият кабинет няма да бъде повторен напълно, но успешни имена от него ще намерят място в новия, обясни още Сачева.

ГЕРБ готови за кабинет, но и за опозиция

ГЕРБ готови за кабинет, но и за опозиция

В ГЕРБ били готови да обмислят и кандидатура на Слави Трифонов за нов премиер

Ние сме длъжни да предложим правителство с ясното съзнание, че то вероятно ще бъде отхвърлено. Готови сме да бъдем опозиция, както и сме готови за предсрочни избори. Въпросът е кое е полезно в момента за страната, посочи още Сачева.

Тя допълни с примери, че настоящото правителство е направило всичко необходимо за продължаване на мерките в помощ на населението и бизнеса, действали са максимално отговорно, но предстои новото правителство, ако реши да затваря, да направи сметка откъде ще намери средства за това и какъв ще бъде механизмът. "За това ни е необходимо работещо Народно събрание", подчерта Сачева.

Над 1 млрд. лв. за заетост отчете Борисов и остави мерките на следващото правителство

Над 1 млрд. лв. за заетост отчете Борисов и остави мерките на следващото правителство

Лесно може да се направи сравнение кой се грижел за хората с увреждания