Не съществува въпрос за избор между ГЕРБ и БСП. БСП в момента е твърде ангажирана със себе си, за да може да е полезна на държавата. Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Относно нападките на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов тя бе категорична, че говоренето му се отразява изключително консолидиращо на ГЕРБ и по-скоро той сплотява партията, отколкото я разцепва.

По отношение на заявката на президента Румен Радев за втори мандат Сачева заяви, че още е много рано в ГЕРБ да мислят за свой кандидат. Това, че Радев непрекъснато тича пред вятъра си е негова стратегия, с която непрекъснато губи, но продължава да я използва, коментира тя и напомни как държавният глава първоначално е посочил 28 март за дата на изборите, а след това се е отметнал.

Министърът призна, че в момента безработицата малко се покачва на фона на тази, с която сме завършили годината - за януари тя е 7%. Това по нейни думи е разбирамео предвид факта, че голяма част от програмите за субсидирана заетост приключват на 31 декември. По нейни думи стремежът е безработицата да се поддържа в нива 7-7,5%.

Сачева: Радев сякаш живее в лабораторни условия, президентството не е остров без проблеми

Сачева: Радев сякаш живее в лабораторни условия, президентството не е остров без проблеми

Президентът също дължал отговор по трудни теми - например с неговите съветници

Относно ръста на заразените с коронавирус, който се отчита през последните дни, Сачева посочи, че очакванията за това са били налице още преди разхлабването на мерките. Според нея то не е било прибързано, защото трябва да се намери баланс между ръста на заболеваемост и психическото здраве на хората.

Трябва да се научим да живеем с вируса, не може постоянно да се крием от него и да сме затворени, каегорична бе тя.

Сачева посочи, че антикризисните мерки ще действат максимално дълъг период . По мярката 60/40 има средства за нея до края на септември, а мярката за подкрепа на родителите, чиито деца са на онлайн обучение, е за цялата учебна година.

Относно критиките, че с мерките се харчат предизборно пари, тя заяви, че каквото и да направят управляващите, винаги ще бъдат обект на критики, защото носят отговорност.

За 50 лв. добавка към пенсиите и през април мисли Сачева

За 50 лв. добавка към пенсиите и през април мисли Сачева

Тя отрича помощта да е свързана с изборите

"Какво купуване на избори може да има, когато трябва да подкрепиш хората тук и сега?", изрази недоумение тя.

Като най-добре работеща министърът определи мярката 60/40, по която вече са платени 800 млн. лева и са запазени почти 300 000 работни места.

Тя отчете, че почти 1 млрд. лева са средствата, стигнали до хората в България, през Министерството на икономиката са разплатени почти 500 млн. лв., над 100 млн. лв. пък са разплатени по мярката 80/20, а с 30 млн. лв. са подкрепени семействата, чиито деца учат онлайн.

Относно мярката "Запази ме" Сачева посочи, че въпреки забавянето вече са изплатени над 17 млн. лева на 43 000 души. От 1 февруари е започнало и кандидатстването с новия праг на подкрепа - 75% от брутното трудово възнаграждение.

Относно самоосигуряващите се министърът заяви, че те не попадат в обхвата на мерките, защото не плащат осигуровки за безработица. Тя обясни, че те могат да кандидатстват по мярката за краткосрочна заетост и да получават по 290 лв на месец.

8 600 000 лв. са изплатени на затворените бизнеси, уверява Сачева

8 600 000 лв. са изплатени на затворените бизнеси, уверява Сачева

По думите ѝ забавянето се е получило заради изчакване на документи от ЕК