Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Това съобщи държавният глава на годишния си отчет. 

Президентът очаква и правителство на задкулисието предвид очакваната патова ситуация след вота. Затова президентът обяви, че с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат.

Ранният анонс на кандидатурата на Радев и Йотова е с цел политическите субекти да се позиционират, а гражданите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата, както обясни Радев.

Двамата ще работят за нова България. Предстои ни плаване в бурни води , очаква президентът. Социалистите първи трябвало да се произнесат дали ще го подкрепят. С Йотова очакват да са заедно със социалистите и всички почтени българи.

Доверието между нас и БСП уморена в тези трудни четири години, изтъкна Радев. От коментара му стана ясно, че няма да наложи вето на извънредния закон, въпреки че е сбъркан.

Радев точете, че е изминала година на бурни, драматични събития. 

Президентската институция е успяла да обединява около значими каузи, да бъде подводна бариера пред лобизма, по думите му.

Той припомни как преди година е снел доверието си от кабинета, а протестите доказали правотата на това действие. Именно президентската институция е настояла за баланс между здравни и икономически мерки в коронакризата и е настояла да не се насажда паника.

Липсата на навременни мерки доведоха до сериозни последици, в здравно, икономическо, социално положение, изтъкна Румен Радев.

Той очаква повече иновации, перспективни и ефективни решения в българската енергетика.

Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война, каза Радев.

Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия, посочи още президентът.

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Той настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата

Държавният глава отчете консултациите за вота, които очертали проблемите на предстоящите избори. От това как ще ги решат управляващите, по думите му, зависи дали ще имаме честни и здравословни избори. Той е доволен и от успехите на Българската Коледа.

Моралните устои на обществото ни доказаха, че са по-силни от икономическата криза, отчете Румен Радев.

Той отчете и дейността на вицепрезидента Илияна Йотова, която не можа да присъства, защото е с коронавирус.

По темата със Северна Македония той каза, че хората с български паспорти там не се чувстват горди, а живеят в страх, а българските власти не са защитили позицията ни пред европейските ни партньори.

Нямаме национален орган за българите в чужбина, критикува още президентът.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Сънародниците ни зад граница са изолирани от случващото се в страната, а напоследък са възпрепятствани и в упражняването на конституционното им право на глас.

2020 бе година на българското събуждане, изтъкна той. Хората скандираха "Мутри вън", подчерта държавният глава.

От началото на мандата президентската институция се сблъскала с модела на управлението, което пречи за устойчивото развитие на страната, по думите му.

Най-важната национална цел е укрепване на държавността, посочи Румен Радев.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване

Демонтиране на задкулисната и корумпирана държава ще стане, по мнението му, с легитимен парламент. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива, каза Румен Радев.

Ако това не се случи, ще видим обичайните пазарлъци между партиите, както обясни той.

Протестите от лятото е обявили срещу мафиотския модел на управление, както отново посочи той и очаква да види кои партии ще пристанат на управлението. При легитимен парламент държавният глава ще внесе своите предложения за промени в Конституцията.

Към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание, това каза Румен Радев за създадената фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор, а екипът му щял да изпитва истинско наслаждение като разглежда закона.

Моята грижа е обединението на българите и трябва да постигнем национално единение, категоричен бе още президентът.

За Алексей Навални той посочи, че неговата позиция е ясна много преди тази на Бойко Борисов.

Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани независимо дали в София, Москва или другаде по света, коментира държавният глава.

Премиерът, според него, заемал демократични пози под крилото на ЕС. Това е твърде удобно за премиер с проблемите на господин Борисов, подчерта Радев.

Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, предположи президентът. Борисов пък щял да го заплашва, че ще го изгори, както направи с Елена Йончева.

Позиция за Навални не са казали и други европейски президенти. Никога досега не съм се срещал с господин Доган, обясни още държавният глава.

Ако излизал по-често сигурно щели да се видят. Той посочи, че ДПС никога не са заявявали публична и открита подкрепа за Радев и Йотова.