Основната цел на тези консултации е българските граждани да се убедят, че държавните власти търсят най-добрите решения. Това заяви президентът Румен Радев на поредния кръг разговори за безопасни и честни избори.

Целта е хората да имат доверие, че ще се проведат безопасни за здравето избори, да се гарантира надеждност на машинното гласуване, както е по закон. Към него постъпвали предложения за избори в два дни, но той не ги предлага, поясни държавният глава. Президентът не лансира такава идея, повтори Румен Радев. Стои и въпросът дали да има по-дълъг ден за гласуването и дали да не се осигурят зелени коридори за възрастни хора.

Държавният глава иска да се гарантира здравето и на членовете на секционните избирателни комисии. Те трябва да имат ясни инструкции и предпазни средства. Също така на всеки гласуващ да се гарантира някакъв комплект от предпазни средства. Румен Радев иска решение и как ще гласуват карантинираните. Той настоява да разбере нужни ли са законови промени, за да могат и те да гласуват с мобилни урни. Още един въпрос се поставя и това е за гласуване по пощата на българите зад граница.

С всяка промяна на закона се увеличават задълженията на ЦИК, както изтъкна президентът Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев посочи, че през тази година ни очакват значими избори. ЦИК е отговорна, по думите му, да гарантира конституционните права за гласуване на българските граждани, каза той.

В тази тежка пандемия, Андреев също смята, че трябва да се гарантира здравето на членовете на СИК и РИК, както и на избирателите. Според него политическите сили трябва да погледнат сериозно на тези консултации.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден - Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.