Неслучайно още преди дни уговорихме срещата с кметовете на населените места, защото каквито и да са решенията, хронограмите, които се издават на високо ниво, накрая цялото натоварване и отговорност пада върху кметовете.

Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Калофер.

И неслучайно съм тук, защото всички тези проблеми, ако има такива, рефлектират най-вече върху най-малките населени места, добави Радев.

Представителите на местните власти поставиха пред президента редица въпроси, свързани с организацията на изборния процес в условията на извънредна епидемична обстановка. Според тях идеите за допускане на болни и поставени под карантина граждани да упражняват правото си на глас в секционните избирателни комисии би повлияло негативно на желанието за вот и крие риск от намаляване на избирателната активност. Решение на този въпрос следва да бъде търсено в създаването на мобилни секционни избирателни комисии.

Обособяване на времеви диапазон за гласуване на възрастни хора, готовност за бързо отзоваване на медицински специалисти в секционните избирателни комисии при необходимост, както и увеличение на възнагражденията на членовете на мобилните секционни избирателни комисии, които ще бъдат в непрекъснат контакт с поставени под карантина гласоподаватели, също бяха сред направените предложения.

Радев подчерта, че хората трябва да имат доверие в здравните мерки и да имат доверие в изборния процес, за да отидат до урните. Това е отговорността на кметовете и тя ще бъде много по-голяма в условията на пандемия, допълни Радев.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира

Държавният глава посочи, че проблемите са няколко - материални и човешки ресурси. Притесненията са, че в условията на пандемия трудно ще се намират хора за съставянето на СИК и още трудно ще се намират хора за мобилни урни, ако има такова решение, уточни президентът.

По думите му държавата трябва да се ангажира с предоставянето на всички предпазни средства, които да стигнат до хората и кметствата навреме.

Пред държавния глава кметовете подчертаха, че в някои от малките населени места не са получени не само материална подкрепа и лични предпазни средства, но и указания за действия в условията на епидемиологична обстановка.

Радев подчерта, че не дели кметовете на членове на различни политически партии.

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали