Явно шеметни предизборни обиколки на премиера не му позволяват да се ориентира в същността на консултатациите.

Така президентът Румен Радев коментира критиката на министър-председателя Бойко Борисов, че държавният глава иска да отложи изборите.

Коментарът си президентът направи след като взе учатсие в приемането на почитния караул и освещаването на бойните знамена по случай големия християнски празник Боговление.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга

Целта на консултациите за провеждането на изборите не е датата, а целта е начинът на провеждане на изборите, даде да се разбере държавният глава.

По думите на Радев консултациите за безопасно провеждане на парламентарните избори не били закъснели, а точно сега им е времето. "Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за парламентарни предсрочни и честни избори, а министър-председателят се криеше и протакаше той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага - това е безочливо", коментира президентът.

Радев подчерта, че премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България и било редно медиите да го питат за високата смъртност - ако могат да го видят.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Решението за датата се взима от президента, а начинът на провеждане на изборите е от Министерски съвет и от парламентарното мнозинство.

Аз определих и посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, но до момента виждам само обещания и не виждам конкретни резултати, не виждам законова, организационна и логистична готовност за изборите, категоричен бе Румен Радев.

"За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, така че тя да изкара българите да гласуват. За мен има значение как ще бъдат одитирани машините и как ще гласуват българите в чужбина", акцентира президентът.

Караянчева иска да знае на кого датата 28 март не отърва

Караянчева иска да знае на кого датата 28 март не отърва

Няма значение коя е датата, ГЕРБ са готови за избори

Радев изтъкна, че по време на изборите трябва да има ясни и адекватни мерки, пълна и навременна информация, доверие в здравните мерки и в изборния процес. Доверието определя да има легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност и да имаме едно устойчиво правителство, настоя президентът.

Консултациите при президента ще продължат.

Днес държавният глава има среща с Националното сдружение на кметовете на малките общини, а утре с Националното сдружение на общините в България, с ЦИК, след това ще има видеоконферентна връзка с представители на българските общности в чужбина. В събота и неделя президентът ще има консултации с извънпарламентарните партии и ще покани и парламентарните политически сили.

Дата на изборите ще излязат с указ на президента до края на януари. Указът определя датата, нека да сме наясно, категоричен бе президентът.

Към момента при държавния глава няма постъпила надеждна информация, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност за провеждането на изборите.

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите
Обновена

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително и да провеждаме избори

Категорично трябва да има промени в законите, за да могат да гласуват хората в карантина и в изолация, категорично трябва да има друг тип организация на изборите в условията на пандемия, настоя Румен Радев.

На въпрос как гледа на твърденията на ДПС, че ако се кандидатира за втори мандат, няма да го подкрепят, Радев отбеляза, че заявката не го учудва. "Логично е партията на господин Пеевки да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, че господин Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани, които оценяват сами", подчерта Радев.

Той посочи, че лятото избирателите на ДПС са видели сараите и сигурно щели да се замислят за кого отиват да гласуват. "Избирателите на ДПС са все умни и честни млади хора", отсече Румен Радев.

Припомняме, че по-рано днес премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък. 

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева също изрази мнение по въпроса с датата на изборите, като подчерта, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва. 

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали