Председателят на парламента Цвета Караянчева остро нападна държавния глава Румен Радев за проведените вчера консултации за провеждане на прозрачни и безопасни за здравето на гражданите избори.

От една страна Караянчева иска да знае защо, след като е обявил вече една дата - първата възможна, 28 март - сега президентът Радев явно иска да отлага.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга

"Коя е датата в крайна сметка, защо я променя и да каже на кого тази дата не отърва", призова Цвета Караянчева. Иначе тя заяви, че подходящата дата за парламентарните избори ще е тази, която посочи президентът. Няма значение коя е датата, ние сме готови за избори, отсече Цвета Караянчева.

Другото, за която тя разкритикува държавния глава, са проведените вчера консултации. Според нея те са изключително закъснели и е трябвало да бъдат много по-рано. Също така е трябвало да включват както здравните власти, така и политическите партии, включително и извънпарламентарните.

На въпрос за краткия срок до изборите, Цвета Караянчева като председател на парламента отговори, че няма никакъв проблем да се свикват и извънредни заседания на парламента, за да може да се промени при нужда Изборния кодекс. Ще отговорим на нуждите, увери Цвета Караянчева.

Парламентът трябвало да извади Изборния кодекс отново на масата

Парламентът трябвало да извади Изборния кодекс отново на масата

По думите на социологът Лъчезар Томов управляващите не са направили нищо при поредното фризиране на кодекса

Цвета Караянчева коментира политическите въпроси пред журналисти в Кърджали, където участва в ритуала на Богоявление.