От 2 месеца се разработва планът за действия за изборите и в мига, в който президентът обяви окончателната дата за изборите, здравните власти ще представят плана. Когато бъде обявена официалната дата на изборите, ние ще извадим протокола.

Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов, който заедно с държавния епидемиолог доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов - председател на Координациoнния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 са на консултации при президента Румен Радев за предстоящите парламентарни избори през 2021 г.

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите
Обновена

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително и да провеждаме избори

Предварителното представяне на плана за изборите, според здравния министър, ще се получи нещо като "преждевременно раждане със сериозни рискове за резултата".

Според здравния министър Костадин Ангелов възможностите за правото на глас на всеки един български гражданин са няколко: създаване на СИК, в които да гласуват само карантинирани лица, СИК, в които да гласуват лица, поставени под изолация и създаването на подвижни СИК за гласуване за хората по домовете. Всички тези варианти се обмислят от здравните власти.

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Ангелов не съобразява мерките с датата на изборите

Проф. Ангелов увери, че ваксините ще са достатъчно за всички български граждани и цялата държава се готви за изборите. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна, каза още здравният министър и допълни, че във всяко едно разписано действие в плана за избори в условия на пандемия са разписани всички действия, които трябва да бъдат предприети. Мисли се как да се гарантира правото на хората, които са поставени под карантина, както и за сигурността на хората, които пренасят мобилните урни и за тези в отделните секции.

Когато бъде обявена официалната дата на изборите, ние ще извадим протокола, категоричен бе проф. Ангелов.

Не би трябвало да има затруднения с ваксинацията. Хората, ангажирани във ваксинационния план са няколко групи - личните лекари, лечебните заведения, мобилните екипи, каза той.

Здравният министър изтъкна, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в криза са нелепи. Трябва да действаме отговорно и да преведем хората през ситуацията успешно и след това, когато премине всичко това да следват своите цели, амбиции и стремежи, категоричен бе здравният министър.

По думите му всички са свидетели, че нито един опит на никоя държава не е универсален и не може да бъде приложен на територията на нашата страна. За последните 30 години почти всички български политици говорят за интересите на народа, за интересите на страната, но тази коронакриза пренареди нашите приоритети, посочи Ангелов.

Вотът - като ходенето в магазина – ДДД

Вотът - като ходенето в магазина – ДДД

Проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов и пулмологът Александър Симидчиев

Приоритет номер едно трябва да бъдат интересите на българските граждани. Едва ли има човек, който да може категорично да отговори какви ще бъдат епидемичните ситуации и месеци напред. За много кратко време коронавирусът опроверга почти всяко едно твърдение на политиците и учените във всички държави, отбеляза проф. Ангелов.

Здравният министър допълни, че основният въпрос е решаването на интереса на хората, но не могат да кажат за противоепидемичните мерки в каква част и кога ще бъдат отхлабени. Изчакваме до последния момент и следим всяко едно число до загриженост. Не по-рано от средата на януари ще имаме отговор на въпроса кои мерки ще бъдат отменени и кои разхлабени, категоричен бе проф. Ангелов.

Основният приоритет е здравето на хората, а не предизборната кампания. Здравните власти разполагат с достатъчно лични предпазни средства, които са разпределени по всички РЗИ-та. Държавата има достатъчно количество лични предпазни средства и маски за членовете на Секционните избирателни комисии. Единственото, което притеснява здравните власти е извършването на дезинфекция след упражняването на гласа на всеки един отделен човек, но ще бъде намерено решение и на този въпрос.

РЗИ-тата ще контролират дали санитарните изисквания ще бъдат спазени в секциите за гласуване.

По думите на Ангелов обаче всичко опира до съзнанието на хората. Нашите най-големи съюзници в тази битка са българските граждани и ако те проявяват разбиране, ще се справим, каза още проф. Ангелов.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изтъкна, че мeрките по празниците са се спазили, но предупреди, че има наличие на нов щам на вируса. Отчитайки всички факти, доц. Кунчев заяви, че е много трудно да се каже какво ще бъде развитието на епидемичната ситуация до изборите.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че няма изненади и световни открития в протокола, като даде пример, че ще трябва да се спазват всички противоепидемични мерки - дистанция, дезинфекция и носенето на маски.

От наша страна препоръките и протоколът ще бъде пределно ясен като организиране на самостоятелни секции за хора, които се преболедували вируса и временно премахване на карантината за няколко часа, но със сигурност ще се намери начин за демократичното провеждане на изборите, категоричен бе доц. Кунчев.

Проф. Красимир Гигов увери, че ваксинационният план се изпълнява добре. До 28 март би могло да се увеличи броят на ваксинираните, посочи проф. Гигов и допълни, че всичко било въпрос на организация по провеждане на самите избори. С една добра организация изборите могат да се проведат на 28 март, подчерта проф. Гигов.