Предстоящият изборен процес не се различава особено от ходенето на пазар до магазина. Мерките - дистанция, дезинфекция и дисциплина - трябва да се спазват.

Около това мнение се обединиха вирусолозите проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов и пулмологът д-р Александър Симидчиев по време на срещата, посветена на сигурността на предстоящите парламентарни избори, породена от ситуацията с COVID-19, организирана от президента Румен Радев. Сутринта държавният глава разговоря със здравните власти - здравният министър Костадин Ангелов, главният здравен инспектор Ангел Кунчев и председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов.

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Ангелов не съобразява мерките с датата на изборите

Тримата експерти откроиха важността именно на мерките и предварителната организация.

Вирусологът проф. Радка Аргирова настоя преди изборите да има възможно по-малко на брой заразени. Аргирова препоръча самите предизборни кампании да се проведат по интернет, с много сериозно комуникиране и без излишно събиране. Аргирова смята, че трябва да има минимум по три-четири протокола преди и по време на изборния ден. Непременно в плана за изборите трябва да влезе оценката на състоянието са болничните заведения, болните, наличието на лекарствени средства, както и да се потвърди наличието на продължаването на ваксинационната кампания.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев заяви, че ако не се изпълняват противоепидемичните мерки рискът остава голям. Той настоя на това, че е важно до изборите да се намали скоростта на разпространение на вируса и ако трябва, да бъде използван целият букет от възможности за преодоляване на бъдещо заразяване. Това може да стане с мерки и с ваксинация. Нужно е да се види кои са рисковите лица в изборния процес.

Според проф. Андрей Чорбанов самото гласуване не е нещо по-различно от пазаруването в магазина - като спазване на дистанция, носене на маска. Най-сериозният проблем е не как ще се проведе гласуването в болниците, както и за хората, които са карантинирани по домовете си, отбеляза доц. Чорбанов.

Доц. Чорбанов смята, че ако се спазват плътно мерките, тогава ще зависи от държавата каква логистика ще осъществи за изборите. Затварянето на държавата и спазването на мерките, ще държи нещата в настоящата ситуация, допълни той.

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите
Обновена

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите

Епидемията е непредсказуема, предупредиха медиците

Много е важно да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни и уверени, когато пристъпват към урните за гласуване по време на парламентарните избори. За това настоя президентът Румен Радев по време на срещата с тримата експерти.

По думите му много е важно да имаме информация както за рисковете, така и за начините за тяхното преодоляване, за да могат българите да упражнят свободно и спокойно своето конституционно право на вот и да бъдат убедени, че са взети всички мерки за гарантиране на тяхното здраве, обясни Радев, който има за цел да събере възможно повече информация от различни области на медицината е превенцията.

Президентът Румен Радев постави въпросите за здравни мерки по време на предизборната кампания, в самия изборен ден, вътре в самите помещения за гласуване и при преброяването на вота.

Държавният глава изрази подозрението си, че на практика процесът на ваксинация няма да окаже влияние в провеждането на изборите, тъй като до тогава много малък процент от гражданите ще са обхванати от ваксинацията.

За какво гласува България през 2021 г.?

За какво гласува България през 2021 г.?

Съзтезателите по изборната писта вече загряват на старта

По темата за ваксинацията и тримата експерти също не очакват тя да окаже влияние върху самите избори. Според Симидчиев стремежът на ваксинацията трябва да е да се намали скоростта на разпространение на вируса. По думите му има проблем с комуникацията. Много по-голям проблем от пандемията е липсата на адекватно и надеждно комуникиране на важните неща, заяви Симидчиев. Той отчете, че около 15% от населението са хора, които не биха се ваксинирали, 45% очакват да видят какво ще стане и около 40% биха се ваксинирали.

Процесът не е прост и минава задължително и напоително комуникиране както за ваксините, така и по отношение на мерките. Трябва да излезем с национален консенсус по темата, настоя Симидчиев.

Остро стои въпросът възможен ли е изборът на ваксина, а по думите на Радка Аргирова все още няма информация за това коя ваксина какви качества има. Аргирова призова здравните власти и изпълнителната власт да изготвят кратки и ясни материали, достъпни за абсолютно всички, за да могат хората да направят правилния избор.

Проф. Аргирова се притеснява от възможността да се наруши схемата на имунизация, като се смени срокът от трите седмици за използване на ваксината - дали в това време няма да има опасност от ново заразяване. Тя предупреди и че нови мутации на вируса ще има.

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите
Обновена

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително и да провеждаме избори

Проф. Андрей Чорбанов не смята, че е работа на държавата да рекламира една или друга фирма, производител на ваксина. Каквато и бройка на ваксините да се купи, така или иначе те се плащат с парите на нашите данъкоплатци. Тепърва ще има и други ваксини, а тогава ще бъде интересно на база на каква основа те ще се препоръчват от страна на личните лекари, обясни той.

Симидчиев призова за разясняване на ползите от ваксината и профилактиката, както и разясняване на самата логистика на ваксините. Трябва да постигнем консенсус, защото не е въпрос да имаме пет ваксини, а е по-добре да приложим тези ваксини, които могат най-бързо да се приложат, категоричен бе д-р Симидчиев.